Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
audi-q3-l-01.jpg

Audi Q3

Audi Q3 Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Audi Q3, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Нови от:€ 25 950,-*
Употребявани от:€ 4 500,-*
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

В качеството си на спортна марка с високо качество в концерна на Volkswagen производителят от Инголщадт Audi добавя в своята програма модела Q7 и [модел спортен джип (SUV)] за пръв път през 2005 г. През 2009 г. следва по-малкото Audi Q5, за което Audi използва успешно своя собствена конструктивна платформа, която влиза за пръв път в употреба през 2007 г. като база за купето на новата производствена серия Audi A5. Когато първите Audi Q5 се появяват на уличното платно, инженерите изпипват детайлите на един още по-компактен спорен джип, който бива анонсиран през 2011 г. като Audi Q3 и затвърждава програмата на спортните джипове с един клас надолу.

Компактен купе дизайн за Audi Q3

За пръв път Audi представя модела Q3 като сериен прототип на моторното шоу през 2007 г. в Шанхай. Тогава това е автомобилът с малко по-сложно име Cross Coupé Quattro, но въпреки това името много ясно удостоверява, че става въпрос за концептуална кола (Concept Car). Това се отнася и за по-късната серийна версия: фирмата от Инголщадт иска да изкара на пазара особено динамично въздействащ спортен джип, който се различава от големите модели на този клас превозни средства чрез посоката на линията и иска да наложи свои собствени акценти. Купе дизайнът може по този начин да се превърне в отражение на динамиката на марката и да въведе Audi Q3 като урбанистичен лайфстайл автомобил на пазара.

Audi Q3 като вътрешен фирмен кросоувър проект на концерна VW

Както е типично при много модели във Volkswagen концерна, Audi Q3 представлява по отношение на изработката вътрешен фирмен кросоувър проект. В изграждането на концепцията участват инженери на Audi, VW и Porsche. А испанската дъщерна фирма на VW – SEAT – се ориентира от своя страна към приемането на серийното производство на Audi Q3 в Испания. Скритата причина за решението Audi Q3 да слезе от поточната линия в тази производствена дестинация е не на последно място опцията паралелно да се произвежда малък спортен джип и на испанската марка. Испанците презентират модела под името SEAT Tribu през 2007 г. като концептуална кола (Concept Car) на Международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт.

Динамична визия за спортния лайфстайл джип на Audi Q3

Технически погледнато Audi Q3 дели много компоненти с VW Tiguan, а той се базира на познатата конструктивна платформа на VW Golf, подобно и други модели на концерна. Със своите измерения от почти 4.40 метра в дължина и ширина от около 1.80 метра Audi Q3 е замислено с класическите за класа мерки на компактния спортен джип. Желаната динамична визия осъществява Audi Q3 чрез намалената височина на 1.60 метра. Подобен на купе силует компактният спортен джип получава предимно чрез надлъжно падащата линия на покрива и поставеното с наклон задно стъкло. Спортното впечатление се подчертава и от тесните предни и задни светлини и мощната типична за марката решетка. Открояващата се с контрастен цвят защита срещу вклиняване на предната и задната част затвърждава визията на Audi Q3 като лайфстайл спортен джип. Задвижваното на всички колела Audi Q3 се предлага с бензинов и дизелов двигател четири цилиндъра с различни степени на мощност. За пилотните модели е на разположение освен това и традиционното предно задвижване.