Преминете към основното съдържание

Спирачната течност – от нея зависи безопасността на автомобила

Спирачната течност отговаря за движението на отделните елементи в спирачната система на автомобила. Тя до голяма степен носи отговорност и за безопасността му. Тук можете да научите повече за видовете и смяната на спирачна течност.

За да сте сигурни, че автомобилът Ви е наистина безопасен и изряден, нужно е да знаете:

  • Какво точно представлява течността за спирачки и каква работа върши;
  • Какво означават стандартите DOT 3, DOT 4, DOT 5, DOT 5.1;
  • Защо е важно да сменяте спирачната течност;
  • Кога е задължително да направите това.

В тази статия сме събрали най-важната информация за течността за спирачки. Възползвайте се от нея!

Какво е течност за спирачки

Спирачната течност е специално вещество, което се намира в спирачната система. Когато натиснете педала за спиране, Вие реално натискате бутало, което нагнетява течността. Тя от своя страна оказва натиск върху накладките. Последните се преместват, опират в спирачните дискове и така осигуряват намаляване на скоростта или спиране на автомобила. Работата на течността за спирачки се осъществява при високи температури и високо налягане. Затова се налага тя да притежава специфични качества, като ниска свиваемост, висока точка на кипене и постоянен вискозитет.

Видове спирачна течност

Има голям брой стандартизирани видове спирачна течност, между които да избирате. Част от тях са на гликолова основа и обикновено се използват в автомобили с антиблокиращи системи ABS. Други са разработени на основата на силикон и са предназначени за преводни средства без ABS системи. Най-често използваните стандарти идват от САЩ. Означават се с абревиатурата DOT и число, обозначаващо температурата на кипене на течността.

Спирачна течност DOT 3

Произведена е на базата на гликол и работи еднакво добре както на много ниски, така и на много високи температури. Подходяща е за барабанни спирачни механизми.

Спирачна течност DOT 4

Сравнена с DOT 3, тази спирачна течност има по-висока температура на кипене. Отново е гликолна.

Спирачна течност DOT 5

Тук става въпрос за силиконова течност. Тя не поглъща влага и има най-дълъг срок на безпроблемна експлоатация. Освен това защитава от корозия елементите в системата. Подходяща е за автомобили, които се употребяват рядко.

Спирачна течност DOT 5.1

Тази течност е гликолна и много близка по характеристики до DOT 4. Подходяща е за често използвани превозни средства.

Защо се налага смяна на спирачна течност

В повечето случаи спирачната течност абсорбира влага, дори когато изглежда плътно затворена в системата. Това е честа причина да се налага смяна – влагата в нея води до корозия на елементите, до които има допир, което значително влошава работата на системата и сигурността на колата. От друга страна, водата кипва много по-рано от течността и по този начин пречи да се създаде нужното хидравлично налягане, което да премести накладките. Проблем става, ако водата в течността се понижи до 3%. Тогава спирачният педал продължава да потъва, но системата не проработва и скоростта на автомобила не намалява. Това прави автомобила опасен не само за пътуващите в него, но и за останалите участници в движението.

Как да разберете, че има нужда от смяна

Ето няколко признака, че е време да пристъпите към смяна на спирачна течност:

Затруднено спиране

Спирачна течност е за смяна, ако при същия натиск на педала колата спира по-бавно.

Корозия на части

Ако буталата, спирачната помпа или друг елемент са ръждясали, значи в спирачната течност има твърде много вода. Ако не предприемете бързи мерки, ще унищожите напълно спирачните апарати.

Смяна на части по спирачната система

Понякога се налага някой от елементите по системата да се замени с нов. При такава смяна спирачната течност трябва също да се подмени.

Видимо лошо състояние на контейнера със спирачна течност

Ако контейнерът е спукан или замърсен, вероятно в него има спирачна течност за смяна.

Ако сте я ползвали вече две години

От съображения за сигурност механиците препоръчват смяна на спирачна течност на всеки две години. След този период старата спирачна течност не осигурява достатъчна безопасност при движение на автомобила.

Правила при смяна на спирачна течност

Тук ще изброим няколко правила за смяна на течност за спирачки, които ще Ви осигурят максимално сигурна спирачна система.

  • Ако сте карали две години или 60 000 км с едни и съща спирачна течност, смяната е задължителна.
  • Избирайте подходящ продукт, според препоръките на производителя на автомобила.
  • Спирачната течност трябва да се сложи в системата веднага след отваряне на опаковката. Не използвайте течност, която вече е отваряна.
  • Не използвайте продукт с изтекъл срок на годност.
  • Следете редовно нивото на спирачната течност.

Всички статии

Акумулатори за автомобили – проверка и смяна

Savetnik · ремонт мпс

Амортисьори – видове, ремонт и смяна

Savetnik · ремонт мпс

Вентилатор за кола – защо е толкова важен

Savetnik · ремонт мпс
Покажи по-малко