Преминете към основното съдържание

Акумулатори за автомобили – проверка и смяна

Поддръжката на акумулатора изглежда най-лесната част от грижата за автомобила.Но дали е така? В тази статия ще научите най-важното за акумулаторите, а именно как да проверявате дали Вашият е в изправност и как да го подменяте, когато не е.

Знаете ли как да боравите с акумулатори? Как да го замервате, при това безопасно, и как да ги сменяте? Всичко това и още други неща научите тук:

 • Измерване на акумулатор в домашни условия,
 • Проверка на клетките на акумулатора,
 • Кога акумулаторът трябва да се смени,
 • Как се извършва смяна на акумулатор на място,
 • Правила за безопасност при работа с акумулатори.

Това са знания и умения, които могат да Ви бъдат полезни винаги и навсякъде.

Какво представляват автомобилните акумулатори

Всеки автомобил има нужда от електричество, за да подаде запалваща искра към двигателя и да стартира неговата работа. Електрически ток е нужен и за светлините (фарове, табло, вътрешни лампи, стопове и др.), както и за някои аксесоари в купето – радио, запалка и др. Специализираните автомобили с електрозадвижване имат нужда от акумулатори, които да им осигуряват и нужната тяга за движение.

С времето обаче акумулаторите губят качествата си.Без значение дали се използват, или не, електролитите в тях, които създават електроенергия, променят състава си поради естествени химични реакции. Ето защо е важно периодично да се проверява състоянието на акумулатора, да се дозарежда или сменя при нужда.

Измерване на акумулатор

За да сте сигурни, че Вашият акумулатор е в изправност, нужно е периодично да го замервате. За целта е се използва измервателният уред волтметър. Ето как се прави измерване на акумулатор:

 • Двигателят на автомобила се изключва.
 • Откачат се кабелите от клемите на акумулатора.
 • При нужда те се почистват, за да се осигури по-добър контакт с измервателния уред.
 • Положителната сонда на волтметъра се допира до положителната клема на акумулатора (обикновено са червени), а отрицателната сонда – до отрицателната клема.
 • Анализира се стойността, която отчита волтметърът. Ако е по-ниска от 12,4 волта, значи акумулаторът има нужда от зареждане.

Проверка на акумулатор

Освен измерване на напрежението, при някои модели поддръжката на акумулатора включва и следене на нивото на електролита. При тях на клетките има запушалки, които могат да бъдат отворени, за да се долее вътре дестилирана вода. Това ще подобри качеството на електролита и съответно на работата на акумулатора. Нивото на течността трябва да бъде 10 до 15 мм над горната повърхност на плочите. При по-новите модели такава проверка на акумулатора не е необходима.

Смяна на акумулатор

Всички акумулатори имат определен експлоатационен срок, след който идва време да бъдат сменени. За да удължите този срок, можете да презареждате или доливате вода. Все пак се смята, че един акумулатор може да се използва не повече от 5 години – това е максималният срок, в който той е в изправност. А

когато дойде време за нов акумулатор, няма проблем да го сложите и сами. Ето как да извършите смяна на акумулатор на място:

Осигуряване на нов акумулатор

Преди да махнете стария, купете новия акумулатор. Внимавайте той да е с подходящите за Вашия автомобил параметри.

Отстраняване на стария акумулатор

Да свалите стария акумулатор не е трудно, стига да внимавате за няколко неща. Първо, изключете изцяло автомобила от контакт По него трябва да няма никакви включени светлини. Махнете кабелите от клемите на акумулатора. Започвайте винаги с отрицателната клема – тя е черна и на нея има изписан минус или NEG. Извадете внимателно акумулатора от леглото му. Имайте предвид, че е тежък.

Поставяне на новия акумулатор

Поставете новия двигател на мястото на стария. Погрижете се да легне плътно и устойчиво в леглото му. Закрепете положителния проводник към положителната клема – и двете са червени или са обозначени със знак + или POS. Закрепете отрицателния проводник към отрицателната клема. Влезте в автомобила и стартирайте двигателя, за да проверите дали всичко е наред.

Без значение дали извършвате проверка, измерване или смяна на акумулатор, важно е да спазвате няколко правила за безопасност. Всички акумулатори съдържат киселина, която може да изгори кожата или дрехите Ви. Освeн това отделят газове, които са взривоопасни. Ето как да се предпазите от инциденти:

 • Не докосвайте акумулатора с голи ръце, особено при почистване на клемите. Използвайте ръкавици.
 • Изключвайте внимателно автомобила и всички светлини в/по него, преди да пристъпите към манипулация с акумулатора.
 • Откачайте първо отрицателната клема, а после положителната.
 • Закачайте първо положителната клема, а после отрицателната.

Всички статии

Амортисьори – видове, ремонт и смяна

Savetnik · ремонт мпс

Вентилатор за кола – защо е толкова важен

Savetnik · ремонт мпс

Въздушни възглавници – сигурност в автомобила

Savetnik · ремонт мпс
Покажи по-малко