Преминете към основното съдържание

Вентилатор за кола – защо е толкова важен

Поддръжката на акумулатора изглежда най-лесната част от грижата за автомобила.Но дали е така? В тази статия ще научите най-важното за акумулаторите, а именно как да проверявате дали Вашият е в изправност и как да го подменяте, когато не е.

Всичко това ще научите, след като се запознаете със следните теми в текста:

  • Каква функция изпълнява вентилаторът за кола;
  • Как работи охлаждането с вентилатор;
  • Какво трябва да знаете, ако се наложи да го ремонтирате
  • И още няколко бонус съвета от специалистите.

Как работи вентилаторът за кола

Докато работи, двигателят покачва своята температура до опасни стойности, което може да предизвика сериозни повреди в него. За да се предотврати това, всеки двигател с вътрешно горене е снабден с охлаждаща система, която осигурява поддържането на безопасна температура. Основна роля в нея има охлаждащата течност, която циркулира между двигателя и радиатора.

Вентилаторът също е част от тази охлаждаща система. Той заработва само когато работната температура на двигателя надвиши определени граници. Вентилаторът се монтира между двигателя и радиатора. Когато се включи, той насочва струя въздух към радиатора. Така през ребрата на радиатора преминава повече въздух, охлаждащата течност понижава още по-бързо температурата си и охлажда по-добре работещия двигател.

Устройство на вентилатор за кола

Механично задвижване

В този случай вентилаторът работи постоянно, тъй като е свързан директно с коляновия вал. Това е остарял метод, който днес почти не се използва

Хидромеханично задвижване

То също е свързано с коляновия вал, но между вала и вентилатора има флуиден съединител, който предава движението само ако температурата стане твърде висока.

Електрически вентилатор за кола

Това е най-често срещаният вид. В този случай вентилаторът се задвижва с електричество. За да функционира, електрическият вентилатор за кола има нужда от няколко допълнителни уреда: сензор, който отчита температурата на охлаждащата течност в радиатора (понякога има втори в двигателя), електронно управление, което да подава сигнал кога да се включи и изключи вентилаторът, и малко електромоторче, което да осигурява въртенето на перките. При този вариант прецизността е много голяма. Освен това дава възможност вентилаторът да продължи да работи и когато автомобилът не се движи, например в задръстване.

Ремонт на вентилатор за кола

Когато вентилаторът се повреди, той трябва да бъде подменен възможно най-скоро. Липсата на работещ вентилатор би довело до прегряване на двигателя, което от своя страна може да причини сериозни последици – основен ремонт и дори цялостна смяна на двигателя.

Какво може да се ремонтира

От ремонт или подмяна може да се нуждае всеки един от елементи, свързани с вентилатора. Неизправни могат да бъдат сензорите, управляващият блок, електромоторчето или електрическите предпазители в таблото, предизвиквайки така ситуации, в които вентилаторът или работи постоянно, или изобщо не работи. Това съответно бързо ще изхаби акумулатора или пък ще доведе до прегряване на двигателя.

При неизправен елемент може да се счупи самият вентилатор и перките му да причинят повреди на радиатора или други части в близост. Независимо от случая, добре е да реагирате навреме, за да не се стига до по-сериозни проблеми.

Как се ремонтира вентилатор за кола

Според вида на автомобила вентилаторът може да се намира на различни места. За да ги достигнете, понякога се налага да отстраните предните фарове, друг път – предната броня или корите на радиатора. Ако трябва да ремонтирате или смените сензор или термошалтер, може да се наложи да източите охладителната система, след което отново да налеете антифриз. Препоръчваме след всяка смяна или ремонт да проверявате дали вентилаторът работи добре, като използвате уред за диагностика.

Съвети на специалистите

Ако забележите, че датчикът на таблото отчита опасно висока температурата на охлаждащата течност, проверете дали в системата има достатъчно антифриз. Възможно е повредата на вентилатора да е причинена и от теч в радиатора или маркучите. Проверете дали са в изправност.

Ако сте на път и установите, че вентилаторът на колата не работи, имате няколко варианта. Най-добият е веднага да спрете автомобила, докато отстраните проблема, но често той е неприложим. При спешен случай включете парното на най-високата степен и продължете да шофирате така, докато стигнете до сервиз. Имайте предвид, че в този случай трябва да карате бавно и внимателно. В противен случай рискувате да блокирате двигателя, преди да сте стигнали до желаната дестинация.

Всички статии

Акумулатори за автомобили – проверка и смяна

Savetnik · ремонт мпс

Амортисьори – видове, ремонт и смяна

Savetnik · ремонт мпс

Въздушни възглавници – сигурност в автомобила

Savetnik · ремонт мпс
Покажи по-малко