Преминете към основното съдържание

Заличаване на драскотини по автомобила – мисия възможна

Има случаи, в които е възможно да извършите заличаване на драскотини по автомобила у дома и самостоятелно да отстраните пораженията. В други ситуации обаче се налага пребоядисване на зоната или детайла, а това може да направи само опитен специалист.

За да направите правилен избор, прочетете повече за приложението на:

  • Писалка за заличаване на драскотини по колата,
  • Препарат за премахване на драскотини по колата,
  • Спрей за заличаване на драскотини по кола,
  • Професионално полиране с паста или пребоядисване на детайла.

Защо имате драскотини по колата

Да се сдобиете с драскотини по колата не е никак трудно. Макар и добре поставена и полирана, боята все пак може да бъде наранена, ако при невнимателно шофиране остържете автомобила си в твърд предмет или ако друг, невнимателен шофьор без да иска ожули купето Ви. При тежкия и натоварен трафик в градовете лесно можете да попаднете в подобна ситуация. Все по-често се налага да паркирате автомобила си на прекалено тесни места. Любителите на офроуд приключенията също имат подобни проблеми, макар и извън града. На всичкото отгоре не липсват и недобронамерени хора, които нарочно да остържат боята, с ключове или други остри метални предмети.

Драскотините по колата, разбира се, не са опасни, но развалят естетическия ѝ вид. Ако обаче резката е дълбока, може да улесни корозирането на метала под боята.

Заличаване на драскотини по автомобила у дома

Може да се направи по няколко различни начина, в зависимост от дълбочината на резката. Прилага се в случаите, когато е възможно самостоятелно качествено коригиране на дефекта и не се налага цялостно пребоядисване на съответната част от купето на автомобила. Най-разпространените методи са:

Писалка за заличаване на драскотини по автомобила

На пазара се предлагат различни видове писалки/маркери. Производителите твърдят, че е достатъчно да прокарате маркера по повърхността на резката, за да изчезне. Някои модели писалки са универсални и подходящи за всеки цвят, други се предлагат в различни цветове и трябва да изберете най-близкия до този на автомобила Ви.

Писалките не са скъпи, лесни са за употреба и можете да ги използвате сами в домашни условия. Ефектът от тях обаче е доста спорен. Във всеки случай те не са подходящи при дълбоки наранявания на боята.

Препарат за премахване на драскотини по колата

На пазара се предлагат различни видове препарати, с чиято помощ да се справите сами с драскотините по колата. Обикновено те са под формата на гелове от микроскопични кристали, които се нанасят с кърпа върху засегнатите места. Понякога се продават в комплект с полираща паста за кола за драскотини, която се нанася след гела. Тези препарати също не са скъпи и можете да ги използвате самостоятелно. Те също са подходящи само при дребни, повърхностни драскотини.

Спрей за заличаване на драскотини по кола

Ако ожулването е по-дълбоко и е стигнало до метала на купето, ще се наложи да покриете мястото с боя. В домашни условия може да използвате подходящ спрей авто боя. В специализираните магазини се предлагат спрейове по каталог и лесно можете да се снабдите със съответстващия на Вашата боя цвят. След като напръскате мястото, добре е да положите отгоре и слой прозрачен лак, за да го запечатате.

Имайте предвид, че този метод е доста рисков. В повечето случаи се получава видима разлика между двата цвята, тъй като старият се е променил с годините или новият не е бил достатъчно прецизно смесен.

Професионално заличаване на драскотини по автомобила

За да сте сигурни, че автомобилът Ви ще има отново блестящ вид, доверете се на специалисти бояджии. Те ще направят толкова качествена поправка на драскотините по колата Ви, че от тях няма да остане и следа. Прави се по няколко начина:

Полиране с паста за кола за драскотини

Ако ожулването е засегнало предимно лака и не е проникнало под боята, в сервиза вероятно ще Ви предложат полиране. То се прави с абразивни пасти, които съвсем успешно премахват драскотините по колата.

При неизправен елемент може да се счупи самият вентилатор и перките му да причинят повреди на радиатора или други части в близост. Независимо от случая, добре е да реагирате навреме, за да не се стига до по-сериозни проблеми.

Пребоядисване на детайла

Ако одраскването е премахнало целия слой лак и боя, нямате друг избор, освен да пребоядисате елемента – врата, калник, капак и прочие. Това е най-скъпата процедура по заличаване на драскотини по автомобил, но в тази ситуация е единственият начин да нямате ожулване или кръпка по купето. Има и модерни методи, които позволяват пребоядисване само на повредената зона. Посъветвайте се със специалиста дали те са удачно решение за Вашия случай.

Всички статии

Амортисьори – видове, ремонт и смяна

Savetnik · ремонт мпс

Вентилатор за кола – защо е толкова важен

Savetnik · ремонт мпс

Въздушни възглавници – сигурност в автомобила

Savetnik · ремонт мпс
Покажи по-малко