Преминете към основното съдържание

Лепене на брони – причини, методи и предимства

Бронята е едрогабаритната част от автомобила, чиято основна функция е да го предпазва. Реално тя е елементът, който има задачата да поема с най-голяма тежест пораженията, независимо дали са при лек сблъсък, или в следствие на по-сериозно пътно-транспортно произшествие.

Тук ще получите нужната информация относно видовете автомобилни брони и тяхната функция. Ще разберете кои са най-честите повреди и какви са възможните начини да се справите успешно с тях. Важната информация:

  • Роля и значение на бронята на автомобила;
  • Видове брони – особености и предимства;
  • Кога е наложителен ремонт;
  • Време ли е за нова броня.

Смяна или ремонт на бронята? Информирайте се добре, преди да пристъпите към действие. С повече знания ще можете да вземете бързо и лесно правилното решение.

За какво служат автомобилните брони

Някога, в самото начало на съществуването им, броните е трябвало просто да предпазват външността на колата, защитавайки важните детайли и чупливите й части, като фаровете, например.

Функции и значение

В наши дни ролята и значението на автомобилната броня са нараснали драстично. Съвременните превозни средства се произвеждат с изключително здрави брони, чиято задача е надеждно да защитят от нараняване не само детайлите на автомобила, но и пътниците в него, дори и при по-сериозни сблъсъци.

При съвременните модели голямо значение за нивото на сигурност и защита имат аеродинамиката и дизайнът, с които са проектирани броните. Формите все повече се изменят, заедно с вложените в изработката материали. Целта на тези подобрения е при лек удар бронята да може лесно да възстанови формата си, благодарение на свойствата на меката и еластична пластмаса, от която е изработена. Въпреки всичко обаче при по-силен удар резултатът често е повреда – спукване и дори счупване на бронята.

Видове брони

Фабрични. Това са стандартните брони, които се поставят на автомобила в процеса на производство. Те са съвсем базови, без никакви модификации и аксесоари, като ледебки или допълнително осветление например. Най-често съдържат в покритието си минимално количество алуминий и стомана.

Алуминиеви. Тези брони са предпочитани основно за автомобили, които се карат извън градовете и асфалтираните пътища, тъй като са изключително леки и издръжливи. Друго тяхно основно предимство е, че не ръждясват вследствие на мокрене и натрупване на кал при шофиране в екстремни условия.

Стоманени. Този вид броня е изключително здрава и устойчива, издръжлива дори и на по-тежки удари. Освен това е и много удобна, ако искате да инсталирате допълнителни модификации по автомобила си, като офроуд осветление, лебедки или куки за теглене.

Смяна или ремонт на бронята?

Като част, изложена в най-голяма степен на удари, бронята често се чупи, пука, огъва и прочие. Какво трябва да направим, когато бронята ни се повреди? Да я залепим или да инвестираме средства в закупуването на нова?

Ремонт или лепене на брони се налага в случаите, в които или не можем да намерим подходящата резервна част, или повредите са частични и могат успешно да бъдат поправени с помощта на специалист.

Ремонт и боядисване на броня

След като вече сте решили да ремонтирате, първата стъпка е да определите дали е по-удачно да извършите ремонта на място или при свалена броня. Обикновено практиката е повредената броня да се демонтира, тъй като това значително улеснява работата. Детайлът се нагрява с подходящото оборудване, за да се отстрани деформацията и да се възстанови първоначалната й форма, след което проблемната зона се изшлайфва и обезмаслява. Следва нанасянето на специален кит за запълване на неравностите, който се нагрява с топъл въздух. Изчаква се, докато изсъхне изцяло. Последната стъпка е нанасянето на покритията – основно и лаково, а на финала бронята се полира. Резултатът е отлична броня, почти като нова, без нужда от излишни разходи за смяна!

Смяна на повредена броня

Все пак има случаи, в които това се налага. Но не се отчайвате! На пазара можете да откриете голямо разнообразие от предни и задни брони за автомобили в най-различни варианти, много често дори грундирани и оригинални. Ако имате късмет, ще намерите бързо нужната Ви броня. А ако я няма в момента в наличност, просто имайте търпение и изчакайте доставката.

Всички статии

Амортисьори – видове, ремонт и смяна

Savetnik · ремонт мпс

Вентилатор за кола – защо е толкова важен

Savetnik · ремонт мпс

Въздушни възглавници – сигурност в автомобила

Savetnik · ремонт мпс
Покажи по-малко