Преминете към основното съдържание

Електромобили – бъдеще или само настояще?

Автомобилите, задвижвани с електроенергия, навлизат все по-успешно в ежедневието ни. Част от новите модели са хибридни, други изцяло електрически. Те са с по-просто устройство, по-ниските общи разходи и се смятат за по-екологични. Зареждат се все по-лесно, вече дори и у дома.

Ето няколко интересни аспекта по тази тема:

  • Кога и защо е бил забравен първият електромобил;
  • Какви са спецификите в устройството и работата на колите с електромотор;
  • Защо предимствата им са повече от недостатъците;
  • Какви видовете електрически автомобили се произвеждат към момента;
  • Как се зарежда електромобил.

Историята накратко

За електромобилите се говори много напоследък, но всъщност те изобщо не са новост. Първият автомобил с електромотор е бил създаден през далечната 1837 г. в Шотландия. В края на 19 век по улиците на Лондон и Ню Йорк дори се появяват таксита с електрически батерии. Но цената на петрола спада и тези първи модели бързо губят популярност.

През 2008 г. Tesla произведе автомобил с електромотор, който можеше да измине 350 км с едно зареждане. Това даде нов тласък на производството. До края на 2014 г. са продадени над 285 хил. електромобила, а днес всички водещи компании се стремят да създават модели, които поне частично се захранват с електричество. Правителствата в цяла Европа подкрепят производството и употребата на електромобили предимно поради факта, че те не произвеждат вредни за околната среда емисии.

Основни специфики на електромобилите

Всеки електромобил има електромотор. Вместо резервоар за гориво, той има вградени акумулаторни батерии. Те се зареждат в електрическата мрежа и така осигуряват енергия за работата на двигателя. Едно зареждане на стандартен съвременен модел може да осигури пътуване над 400 км.

Електромобилите нямат скоростна кутия и изпускателна система. Това прави управлението им доста по-плавно. Всички електрически двигатели на кола са тихи и не излъчват вредни емисии, което е допълнителен плюс за околната среда. В останалите системи няма съществени разлики с конвенционалните автомобили.

Предимства и недостатъци

Основните преимущества на тези автомобили са:

  • Екологичност. Въпреки че производството на електричество само по себе си е замърсител, автомобилите с електромотор все пак са по-природосъобразни от останалите, тъй като общо генерират далеч по-малко вредни емисии.
  • Висока ефективност. Електрическите двигатели превръщат в движение цели 95% от енергията си. При двигателите с вътрешно горене този дял е едва 30%, а останалата се губи като шум или топлина.
  • Евтино гориво. Пълен заряд на акумулаторните батерии струва по-малко от резервоар гориво. При цена на електричеството от 15-17 ст. на киловатчас, една автомобилна батерия с капацитет 100 kWh дава разход от около 3 лв. на 100 км.
  • Ниски разходи за поддръжка. Електромобилите имат по-малко движещи се части, за които да се грижите – едва около 100, за разлика от обичайните 1000 в стандартните автомобили.
  • Много по-бързо ускорение. Това е още едно съществено предимство, което не трябва да се пренебрегва.

Основен недостатък при тези модели е по-високата цена. Като се имат предвид обаче ниските последващи разходи, разликата бързо се изплаща.

Други видове електрически автомобили

Електромобилите, както обяснихме по-горе, работят само с електричество. Освен тях има още два типа автомобили, които се смятат за електрически.

Конвенционални хибриди

Тези автомобили могат да бъдат захранвани както с гориво, така и с електричество. Те имат резервоар за бензин, но и електрически двигател, и батерии за него. Когато се движите бавно, работи електрическият двигател. При по-високи скорости работят и двата. Батериите могат да се зареждат от работата на бензиновия двигател или при спиране на автомобила.

Плъгин хибриди

Те също разполагат с двата вида двигатели, но тук бензиновият е спомагателен. Батериите имат по-голям капацитет и могат да се зареждат самостоятелно в зарядно устройство.

Как се зарежда батерия на електромобил

Като включите автомобила в обикновен контакт, точно както зареждате телефона си. Повечето електрически коли се продават в комплект със зарядно устройство. В домашни условия можете да зареждате винаги, когато колата стои в гаража, например през нощта. Този процес е бавен, понякога едно пълно зареждане може да отнеме до 20 часа. Другият вариант е да си закупите домашна зарядна станция. Тя се монтира в електрическата мрежа и ускорява процеса от три до седем пъти.

Можете да заредите автомобила си и докато сте на път, чрез публични станции. Тези станции осигуряват по-бързо зареждане на батериите – 80% от капацитета им се възстановява в рамките на около 30 минути. За съжаление, мрежата от подобни станции в България все още не е добре развита.

Всички статии

4 по 4 – един автомобил за всякакви места

Savetnik · автотехника

Автоматична скоростна кутия – удобство или предизвикателство

Savetnik · автотехника

Ангренажна верига – функции, проблеми и смяна

Savetnik · автотехника
Покажи по-малко