Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.

Ангренажна верига – функции, проблеми и смяна

В устройството на автомобила ангренажната верига е частта, която се грижи за синхронизирането на работата на двигателя. За да работи добре, тя трябва да е прецизно поставена и добре поддържана. Eвентуално скъсване може да доведе до пълно унищожаване на мотора и валовете.

Защитете се от рисковете, като научите повече по тези въпроси:

 • Как функционира ангренажната верига;
 • Какви предимства и недостатъци има;
 • Как се поддържат автомобили с верига;
 • Кои са признаците, че е време за смяна.

Какво е ангренажна верига

Прилича доста на верига на велосипед. Свързва коляновия и разпределителния вал, и по този начин осигурява синхронизирана работа на всмукателните и изпускателните клапани на двигателя.

Употребата на ангренажна верига се налага поради факта, че при четиритактовите двигатели двата вала се въртят с различна скорост. На практика коляновият вал има два пъти по-бързи обороти от разпределителния. Недобрата синхронизация между тях би довела съответно до недобра синхронизация на клапаните. Прецизността в работата на клапаните обаче е задължителна. Иначе двигателят с вътрешно горене, първо, няма да може да запали, и после, няма да може да работи гладко, с оптимална мощност и минимален разход на гориво. В новите автомобили веригата участва и в работата на водната и инжекционната помпи.

Верига, ремък или зъбни колела - предимства и недостатъци

Ангренажната верига не е задължителен елемент от устройството на автомобила. Вместо нея в някои модели се използват ангренажен ремък или серия зъбни колела. Плюсове и минуси има и при трите механизма.

Ангренажна верига

На пазара се срещат доста коли с ангренажна верига. Предимство тук е ниското ниво на шум при работа. Тъй като е метална, веригата е доста здрава. Съществен недостатък е, че се разтяга лесно, при което автомобилът започва да скърца или тропа. Синхронизирането на клапаните става недостатъчно добро.

При скъсване веригата може да причини сериозни повреди на двигателя. При ниска скорост последствията няма да са фатални, но ако карате бързо, може да повредите клапаните и буталата на двигателя, стените на цилиндъра, коляновия и разпределителния вал, както и всички останали елементи, които евентуално ще влязат в контакт със скъсаните части. При такива щети двигателят е задължително за основен ремонт, а в някои случаи загубите са непоправими.

Ангренажен ремък

Използва се при съвременните модели автомобили. Издава най-малко шум, губи най-малко мощност, а специфичната му изработка пречи да бъде разтегнат лесно и бързо. В същото време има и рискове – ремъкът не издава онова специфично тракане, с което веригата отрано сигнализира, че е за смяна. Ако не сте изключително внимателни към цялостното поведение на двигателя, може и да не разберете, че ремъкът Ви е пред скъсване.

Зъбна предавка – директно зацепване

Тази система е доста шумна и губи част от мощността на двигателя. На практика не се използва от десетилетия.

Поддръжка на автомобили с верига

Всички коли с верига имат нужда от допълнително внимание. За да сте сигурни, че се грижите добре за веригата на своя автомобил, спазвайте следните предписания:

 • Използвайте качествено масло и винаги поддържайте достатъчно количество от него в двигателя. Налягането на маслото влияе пряко върху състоянието на веригата. Ако то е ниско, обтегачите може да блокират и да я повредят.
 • За препоръчване е да извършвате смяна на ангренажна верига на около 100 000 км пробег, а при 150 000 км е задължително, дори и да не забелязвате признаци за повреда.
 • Ако закупите кола втора употреба, задължително сменете веригата и ролките, преди да започнете да я карате.
 • Добре е при смяна на верига да подмените и ролките, зъбчатките и обтегача, както и да проверите пистовия ремък. Така ще сте сигурни, че целият механизъм функционира отлично, а рискът от повреди е минимален.
 • Доверете се на добър специалист. Изключително важно е веригата да бъде поставена правилно и прецизно, съгласно препоръките на производителя. Обратното може да нанесе непоправими щети на колата Ви.

Признаци за проблем с ангренажна верига

Веригата има нужда от преглед и вероятно от смяна, ако забележите:

 • Намалена мощност на двигателя,
 • По-трудно запалване на двигателя,
 • Работа на празен ход,
 • Повишена консумация на гориво,
 • Тропане и почукване под капака на автомобила,
 • Недобра работа на водната помпа и прегряване на двигателя.

Ако веригата е силно опъната, това също е знак, че е време да я смените. В противен случай рискувате да се скъса по време на движение.

Всички статии

2020-RAM-Sport-Offroad

4 по 4 – един автомобил за всякакви места

Savetnik · автотехника
grandlandx-automatik

Автоматична скоростна кутия – удобство или предизвикателство

Savetnik · автотехника
motor

Двигател на автомобил – видове и специфики

Savetnik · автотехника
Покажи по-малко