Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.

Смяна на гуми – повече безопасност и стабилност на пътя

Смяната на гуми не е просто козметична процедура. Тя е неизбежна, ако искате автомобилът Ви да остане винаги стабилен и безрисков на пътя.

Научете как да осигурите отлична поддръжка за гумите на Вашия автомобил през цялата година! Предлагаме Ви и полезни съвети за смяна по спешност, в случай че Ви се спука гума, докато сте на път. Важната информация:

  • Кога трябва да смените гумите на колата си;
  • Какви са правилата при избора на гуми за смяна;
  • Как се монтира спукана гума по спешност;
  • Как самостоятелно да откриете дупката в гумата.

Кога е време за смяна на гумите

Като шофьор вероятно знаете, че задължително трябва поне веднъж месечно да проверявате изправността на гумите на своя автомобил. Добре е да помислите за смяна, ако при това забележите някой от следните проблеми:

Износване на протектора

Повечето гуми разполагат със специални ленти, които индикират каква е степента на износване на протектора им. Ако дълбочината на протектора е спаднала до указания минимален лимит за безопасно шофиране, значи е време за смяна на гуми. Понякога може да се забележи и неравномерно износване на протекторите, което също е индикатор за наличието на проблем.

Неравности по стената на гумата

Не е безопасно да шофирате с гуми, върху които има видими мехури или други неравности.

Смяна на сезоните

Това е най-честа причината за подмяна на гумите. Прави се смяна на зимните гуми с летни през пролетта и съответно, на летните – със зимни, в края на есенния сезон.

Спукване

Това е най-явният и лесно забележим проблем. В такава ситуация трябва да помислите дали гумата е за смяна, или казусът може да се разреши и посредством лепене, след което своевременно да вземете съответните мерки.

Как да проверите сами гумата за дупки

Ако забележите, че някоя от гумите е спаднала или омекнала, вероятно става въпрос за повреда в повърхността й. Огледайте я добре и проверите дали в нея не е забит винт, пирон или друг остър предмет. Наличието на такъв със сигурност означава дупка в гумата. Ако не откриете нищо подобно, можете да локализирате евентуална перфорация по следния начин:

Напълнете в пулверизатор приготвен от Вас разтвор от вода и сапун или готова течност за установяване на теч. След като напомпате добре гумата, я напръскайте обилно с избрания от Вас разтвор и наблюдавайте дали някъде по повърхността й ще се появят мехурчета. Наличието им е сигурен знак, че на това място има дупка. Ако установите спукване, препоръчваме Ви да се обърнете към специалист. Той най-добре може да прецени дали е възможен ремонт или се налага смяна.

Правила при смяната на гуми

Специалистите препоръчват, когато сменяте гуми, да подмените и четирите наведнъж. Силно препоръчително е и четирите да бъдат еднакви по размер и вид. Това ще гарантира максимален контрол и добра управляемост на колата. Ако все пак решите да окомплектовате автомобила си само с един чифт нови гуми, уверете се, че те съответстват напълно на другите две гуми, които няма да подменяте. Друго важно изискване е да поставите двете нови гуми на задния мост, а не на предния. Така ще осигурите по-добро сцепление с пътя и по-голяма сигурност за автомобила си.

Монтаж и демонтаж на гуми

Ето как се случва на практика смяната на гума по спешност. Паркирайте на равен терен настрани от трафика. Ако Ви се наложи да сменяте гума инцидентно на пътя, не забравяйте да пуснете аварийните светлини и да поставите авариен триъгълник на указаното в Правилника разстояние.

Застопорете колата, като поставите камък пред и зад една от гумите, които няма да повдигате. Вземете крик и го центрирайте добре на правилното място, преди да започнете да повдигате автомобила. След като сте повдигнали колата достатъчно, с помощта на автокръстачка развийте гайките на джантите с движение в посока обратно на часовниковата стрелка, след което свалете гумата. На нейното място поставете новата. Важно е при монтирането на новата гума да върнете гайките правилно в първоначалните им позиции. Завършете монтажа със затягане на гайките, този път по посока на часовниковата стрелка.

Когато се прави от специалист, процедурата за смяна на гуми, освен монтаж и демонтаж, обикновено включва и баланс на колело. При сезонна подмяна често сервизите предлагат и услугата хотел за гуми – възможност да оставите при тях на съхранение неизползваните през сезона гуми до следващия, когато отново ще Ви потрябват.

Всички статии

grandlandx-automatik

Автоматична скоростна кутия – удобство или предизвикателство

Savetnik · автотехника
All engine - fixing problems

Ангренажна верига – функции, проблеми и смяна

Savetnik · автотехника
motor

Двигател на автомобил – видове и специфики

Savetnik · автотехника
Покажи по-малко