Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
seat-leon-l-01.jpg

SEAT Leon

SEAT Leon Преглед

Виж подробен преглед на автомобила SEAT Leon, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Нови от:
Употребявани от:
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

SEAT Leon е сравнително млад член на семейството на SEAT. Компактният модел излиза на пазара едва през 1999 г. и оттогава се налага доста успешно. Първият модел е конструиран на базата на същата платформа, като произлизащите от халетата на Volkswagen VW Golf IV и Audi A3. Може да се открие само като модел с пет врати и в началото се предлага във вариантите Stella, Signo и Sport. Две години по-късно се присъединяват и наличните при SEAT Ibiza спортни модели Cupra V6 и Cupra TDI; малко след това също и Cupra R.

В последвалите години е заместен вариантът Top Sport Cupra и е сменен от тяхна страна с FR (състезателен, тип Формула). Този модел с бензинов двигател вдига 132 kW/180 конски сили. Непобедим на върха си остава Cupra R, който ускорява пълни 165 kW/225 конски сили за 6,9 секунди на 100 км/ч. Новото поколение на SEAT Leon може да се открие от есента на 2005 г. в Германия. Надеждата на испанския автомобилен конструктор трябва да изстреля оборотните числа отново нагоре.

Въпреки че интересът на купувачите спрямо SEAT Leon продължава да остава висок, ненадейно през 2005 г. автомобилният производител изкарва специалния модел Torro. Този модел е наличен с мощен бензинов двигател със 77 kW/105 конски сили или с дизелов 1,9 TDI със 74 kW/100 конски сили. Stier е с удобно оборудване и разполага със спортни седалки, бордови компютър, CD радио, климатроник, както и 15-цолови алуминиеви колела. Към производствената серия има и пакет за безопасност, както и предни и странични въздушни възглавници.

Новият SEAT Leon e моделиран със спортно излъчване, както и SEAT Altea, от главния дизайнер Walter de Silva. Първият модел може да се купи със 75 kW/102 конски сили и 1,6-литров бензинов двигател. Който харесва по-бързи модели, може да избира между единайсет други дизелови двигатели с вътрешно горене – до 180 kW/240 конски сили Cupra и 210 kW/285 конски сили Copa Edition. И по отношение на околната среда всичко е удовлетворяващо: моделът Leon отскоро предлага 103 kW/140 конски сили мощност с 2,0 TDI двигател, който по желание може да бъде поръчан с филтър за твърди частици.

Моделите на Leon Reference Sport Limited Style и малко по-скъпия Comfort Limited могат да бъдат купени с оборудване с 5-ходово, 6-ходово или автоматично задвижване. Междувременно последните са налице само при бензиновите двигатели. На 4,18 метра дължина и 1,74 метра ширина има много място във вътрешността на SEAT Leon. Търсенето на промени във вътрешното оборудване не е необходимо; единствено задната седалка се спуска напред. За разлика от това SEAT Altea и Toledo са с многократно по-голямо пространство.

Пет облегалки за глава, както и четири въздушни възглавници, се грижат за безопасното пътуване. В производствената серия са и усилвател на волан, показване на външната температура, отопляващо се задно стъкло, имобилайзър и алармено устройство. Седалката на шофьора може да се намества на височина и може да се настрои оптимално по ръста на шофьора. Не трябва обаче да е прекалено висока, защото в областта на коленете ще се появи дискомфорт.