Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
SEAT Altea

SEAT Altea – стилен, практичен и надежден

SEAT Altea e компактен ван, произвеждан от испанската фирма между 2004 г. и 2015 г. Автомобилът е по дизайн на италианеца Валтер да Силва и е първият пример за новия корпоративен дизайн на SEAT. Третото поколение Toledo е идентично, но разполага с по-голям багажник, като и двата модела са базирани на петото поколение Volkswagen Golf. Макар че Altea излезе на пазара след MPV-тата на конкуренцията, моделът се продава доста добре и надхвърли очакванията на SEAT. В Altea има място за петима човека, като екстериорът е по-спортен от този на съперниците. Автомобилът има и няколко различни версии – удължената Altea XL и Altea Freetrack, която е с 4x4 и по-високо окачване.

Двигателите са познати от други модели на Volkswagen Group и имат същите плюсове и минуси. Основните бензинови са 1.6- и 2.0-литров FSI, докато най-доброто дизелово предложение е 2.0-литров TDI. Дефектите при тях са по-скоро единични, отколкото серийни, а и изследванията на Dekra все пак показват сериозна надеждност – Altea се представя по-добре от средното ниво за класа си във всяка една категория. Друг плюс в сравнение с конкуренцията е багажното пространство. Задните седалки се прибират по елементарен начин, а освен това има конзоли за малки предмети дори по покрива. Иначе може би най-скъпият за отстраняване проблем по ранните модели е дефектирал контролен модул на ABS системата.

Краш-тест през 2004 г. носи пет звезди на Altea, което е очаквано. Налични са доста въздушни възглавници, както и ESP, но е добре при употребяваните автомобили да се гледа от коя страна идват, защото оборудването се различава в зависимост от пазара. През същата година автомобилът печели и много награди – Red dot best of the best за дизайн, най-красив автомобил на 2004 г. в Милано и още няколко подобни приза от германски, испански и английски списания.

Все по-добри двигатели

През 2007 г. при двигателите е добавен бензиновият 1.4-литров TSI, който е най-добър по отношение на мощност и разход. Факт е обаче, че при него понякога има проблеми с турбокомпресора. Също както е факт, че тази версия поддържа по-висока цена на вторичния пазар.

През 2009 г. е време за фейслифт – най-значимата промяна е при дизеловите двигатели, където влиза комън рейл технологията. Което естествено води до понижен разход и намалени емисии на вредни газове. Иначе има и екстериорно освежаване – предницата е променена, фаровете са уголемени, също както и задният прозорец. Интериорът обаче продължава да има по-евтин вид от този на братовчедите от Volkswagen, което е и нормално с оглед на разликата в цената между автомобилите. Моделите след този фейслифт са и най-търсени при употребяваните автомобили, но има и защо.

SЕАТ Altea XL/Freetrack

SЕАТ Altea XL е 18.7 сантиметра по-дълга версия на нормалната Altea. Компактен ван с пет врати и увеличено пространство за багаж. Най-важното за Altea XL обаче е, че в него всичко е просто и лесно за употреба. За разлика от Renault Grand Scenic например, където се нуждаете от зубрене на упътвания.

SЕАТ Altea Freetrack като дименсии е идентичен с Altea XL, но по дизайн е SUV. Окачването е повдигнато, което води и до повишен клиърънс, броните са по-големи, също и калниците. Всички версии на Freetrack, освен тази с 2.0-литров TDI двигател, са оборудвани с Haldex Traction 4x4, като понякога те са наричани Altea 4. Двигателите са почти същите като при нормалната Altea, като някои конфигурации са с високо ценената DSG на Volkswagen Group.