Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
Dacia Dokker

Dacia Dokker от 2012 г. – първото комби с висок покрив на марката Dacia

Що се отнася до разработката на ванове, компактни ванове или комбита с висок покрив, френските автомобилни конструктори често поемат ролята на новатори. Към тази традиция се присъединява и концернът Renault, когато неговото дъщерно румънско предприятие Dacia представя през 2006 г. комбито Dacia Logan MCV, произхождащо от производствената серия на лимузините Dacia Logan. Моделът със задна врата с две крила се предлага в различни конструктивни варианти – като леко превозно средство и комерсиално превозно средство, и разкрива възможността пред румънците да разгърнат своите позиции на влизащия в употреба клас превозни средства както за лично ползване, така и за търговски нужди. Това се случва през 2012 г. с представянето на компактните ванове Dacia Lodgy, на чиято база същевременно може да се разработи комби с висок покрив , което влиза в търговската мрежа под името Dacia Dokker.

Dacia Dokker за лични и търговски нужди

Лекотоварната версия, дълга почти 4.36 метра и широка цели 1.75 метра, бива представена от производителя с две версии на каросерията. Според пакета с оборудването е възможен достъпът към задните седалки на комбито с една или две странично плъзгащи се врати. Като модел с пет места Dacia Dokker предоставя на разположение в своя багажник до 800 литра обем. Като малко транспортно средство с две врати при Dacia Dokker в качеството си на служебно превозно средство за търговски нужди е възможно да се използва багажника с дължина от цели 1.57 метра, в който има място за обем от 3,000 литра. Докато от една страна Dacia Dokker като лекотоварно превозно средство е оборудвано с отварящата се нагоре задна врата, типична за комбитата с висок покрив, румънците залагат при комерсиалните превозни средства на по-голямо удобство при товарене на асиметрично отварящата се задна врата с две крила. По този начин товаренето на минибуса се осъществява на ширина от един метър. Като добавка и височината на товарене от 57 сантиметра спомага за улесненото товарене и разтоварване при търговски нужди.

Бензинови двигатели с до 115 конски сили за Dacia Dokker

Няколко месеца след пускането на пазара през 2012 г. може да бъде купена постоянно конструираната с четири цилиндъра Dacia Dokker с бензинови агрегати с два класа на мощност, както и с две дизелови версии с ръчна 5-ходова трансмисия. Пилотният модел е задвижван от бензинов двигател 1.6 литра, който предоставя на разположение на комбито с висок покрив мощност от 61 kW (83 конски сили). С него произведеното в мароканското предприятие на Renault комби с висок покрив достига до цели 160 километра в час. Като допълнение производителят е снабдил модела Dokker през 2013 г. също с модерен бензинов двигател с директно впръскване. Агрегатът с 1.2 литра клас обем може да разгърне мощност до 85 kW (115 конски сили).

В Dacia Dokker работи дизеловият агрегат на Renault

Като дизел е наличен агрегат, произхождащ от Renault, с изходна мощност от 55 kW (75 конски сили) в програмата на задвижващия се на предните колела Dacia Dokker при най-малката версия. Най-мощният дизел разполага с над 1.5 литра обем и мобилизира в Dacia Dokker до 66 kW (90 конски сили). Това е достатъчно за максимална скорост от приблизително 160 км/ч. Средният разход на дизелово гориво се подава от конструкторите като 4.5 литра на 100 километра. Това отговаря на изхвърляне на вредни емисии от 118 г/км. Всички предлагани двигатели за Dacia Dokker още от въвеждането на пазара на румънското комби с висок покрив отговарят на стандартите за изгорели газове Евро 5.