Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.

Ремарке за колело – какво трябва да знаем

Ремаркето за колело е изключително удобна добавка към велосипеда. Докато спортувате, с него можете да превозвате лесно различни неща, например покупки, домашен любимец, дори своето дете. Разнообразието от модели е огромно и не е никак трудно да намерите най-подходящия за Вас.

Ето какво ще научите в следващите редове:

  • Каква е ползата от ремарке за велосипед;
  • Какви видове има на пазара и техните особености;
  • Как да изберете най-подходящото за Вас ремарке.

Защо да си сложите ремарке за велосипед

Освен за придвижване и спорт, велосипедът може да се ползва и за пренасяне на багаж. Много по-лесно е да теглите тежката си раница в ремарке отзад, отколкото да я мъкнете на гърба си, докато карате. В ремаркето можете безпроблемно да возите домашния си любимец или детето си, а също и да натоварите доста по-обемисти и тежки предмети. И едновременно с това да спортувате активно, да се придвижвате евтино и екологично, без да се съобразявате със трафика и задръстванията по пътищата. Повечето ремаркета се закачат и откачат много лесно, така че ще можете да ги ползвате само при нужда.

Видове ремаркета за колело

Ремаркето може да служи за множество различни цели, затова и на пазара се предлагат различни видове. Трите основни типа са:

Велосипедно ремарке за товари

Товарното ремарке прави възможен превоза на обемисти предмети на дълги разстояния. При него тежестта на товара се поема от колелата, така че превозването му по този начин ще е значително по-лесно, отколкото на рамката на велосипеда, например.

Товарните ремаркета се предлагат с едно или две колела. Едноколесните са подходящи за тесни пътища и се теглят по-лесно, но вероятността за преобръщане при тях е по-голяма. Двуколесните са доста по-стабилни, но в някои случай проблем може да се окаже по-голямата им ширина. Повечето товарни ремаркета имат специални дръжки, с чиято помощ могат да се бутат на ръка, след като бъдат откачени от велосипеда.

Ремарке за домашни любимци

Те са по-големи от товарните и имат твърдо дъно. Добре е да са затворени, за да осигурят удобство и безопасност при превозване на домашните любимци.

Детско ремарке за велосипед

Това ремарке бързо ще се превърне в любимото средство за придвижване на децата Ви. То е удобно и безопасно. В него те ще могат да седят, без да въртят педали, и да разглеждат наоколо на воля, докато се возят.

В зависимост от размера им, детските ремаркета са подходящи за едно или две деца. Имат удобни седалки и колани и в повечето случаи са затворени с помощта на покрита с плат конструкция, снабдена с прозорци и врата с цип. Това осигурява, от една страна, допълнителна защита за децата при лошо време, и от друга, допълнителна безопасност при пътуване. Така децата няма да могат да се изправят в движение и няма да имат достъп до въртящите се колела и предмети, намиращи се в близост до пътя.

Детското ремарке за велосипед е по-безопасно от детска седалка за рамка, тъй като при него вероятността от преобръщане е малка. Независимо от това е препоръчително винаги да возите децата с каски. Задължителен атрибут за всички затворени детски ремаркета е ръчна спирачка. Освен това те могат да бъдат надградени и с комбинация от допълнителни екстри:

  • Ергономични седалки за удобство при спане,
  • Прибиращи се сенници,
  • Прозорци от пластмаса/мрежа,
  • Плат с UV защита,
  • Допълнително трето колело и дръжка за самостоятелна бутане на ръка,
  • Регулируемо окачване за по-гладко пътуване,
  • Вътрешни джобове за играчки, храна, вода и прочие.

Как да изберете правилното ремарке

Първата стъпка е да помислите за какво точно възнамерявате да го използвате. В тази връзка преценете и какви допълнителни екстри биха Ви били от полза. Важно е да подберете модел, чието закачване е съвместимо с Вашия велосипед – няма детайли, пречещи на механизма, на работата на спирачките и прочие. Като цяло поставянето на ремаркето става бързо и лесно – закрепя се стабилно към седлодържача, към оста на главината или към допълнително приспособление.

И още една подробност – задължително помислете предварително къде ще го съхранявате. Изберете така размера, че да не Ви създава затруднения. Голяма част от моделите са сгъваеми и дори се побират в чанти – наистина изключително удобство.

Имайте предвид, че ремаркетата с малки гуми са по-компактни, но пък големите осигуряват по-меко возене и ще са по-удобни за децата или домашните Ви любимци. Вариантите са много, просто трябва да подберете оптималния според Вашите нужди.