Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.

Багажник за таван на автомобил – удобство без съмнение

Багажник за таван може да се постави на всеки автомобил, стига да е с подходящите размери и модел. Има много видове багажници и изборът зависи изцяло от вида на автомобила и нуждите Ви. Важното е при шофиране с горен багажник да спазвате основните правила за безопасност.

Ето какво трябва да научите за тази цел:

 • Какви са особеностите на горния багажник за кола;
 • Какви видове багажници за автомобил има според функциите им;
 • Кои са най-важните правила за безопасност при шофиране с пълен багажник.

Особености на горния багажник за кола

Багажникът за таван несъмнено внася повече удобство във всеки автомобил. Той увеличава полезната площ и позволява да се превозват повече товари и по-големи количества багаж. Наред с плюсовете си обаче допълнителният багажник има и някои негативи, които е добре да имате предвид.

 • Повишава разхода на гориво. Всеки добавен атрибут, независимо дали е поставен отгоре, отзад или отстрани на автомобила, повишава разхода на гориво, тъй като влошава аеродинамиката му. Това важи дори за автобоксовете, които сами по себе си са аеродинамични. Разходът на гориво се покачва и заради допълнителното тегло на багажа. Като цяло допълнителният разход зависи от обема, формата и тежестта на товара.

 • Увеличава шума в купето. Причина за това отново е променената аеродинамика на автомобила.

 • Има пределна товароносимост. Всеки вид багажник може да носи определено максимално тегло. От съображения за сигурност – най-вече в завои и при спиране, не бива да го превишавате.

Видове багажник за таван

Има много видове багажници за таван на кола, които се различават предимно по предназначението си. Ето кои са най-широко използваните:

Автобокс

Автобоксът представлява голяма кутия с капак и аеродинамична форма, която се монтира върху напречните греди на багажника. Той е изключително удобен за пренасяне на сравнително малки по обем предмети, тъй като кутията се заключва надеждно и не позволява товарът да се разпилее по пътя.

За да се ориентирате по-лесно в огромното разнообразие от модели, имайте предвид следните характеристики:

 • Ширина и дължина,
 • Товароносимост – обикновено от 25 кг до над 100 кг,
 • Тип на отваряне на капака – от едната или от двете страни,
 • Начин на заключване и брой ключалки,
 • Наличие на вътрешни ремъци за прикрепване на багажа под капака,
 • Максимална препоръчителна скорост на автомобила при движение с горен багажник.

Напречни греди

Повечето съвременни модели имат фабрично поставен рейлинг – надлъжни греди по продължение на покрива. Върху тях обаче не може да се поставя багаж. За да превозвате товари отгоре са Ви нужни напречни греди за багажник на покрива. Те може да са изработени от стомана или алуминий, да имат различни дължини и товароносимост, както и различни начини на захващане. Затова при избора е важно да се съобразите с модела на своя автомобил и с тежестта на товара, който възнамерявате да пренасяте. Обикновено се продават в комплект по две.

Тези багажници могат да се товарят с доста обемисти предмети. Важно е обаче да ги съобразите с габаритите на автомобила и да ги закрепите наистина надеждно. В противен случай съществува рискът да изпаднат при превоза и да предизвикат ситуация за пътно-транспортно произшествие.

Надлъжни греди

Това е още един, също много удобен вариант на багажник за тавана на автомобил. Надлъжните греди служат предимно за основа, върху която да се монтират останалите видове багажници за тавана. Те също се предлагат с различни параметри – форма и товароносимост, с множество възможности за избор.

Багажник за таван за спортни принадлежности

Това са специални багажници, нарочно проектирани за надеждно закрепване и превозване на велосипеди, ски, сноуборди, канута и каяци, сърфове и прочие. Те се предлагат с различен максимален лимит на натоварване, тип на заключване и според конкретния модел побират различен брой артикули.

Товарни скари

Специфичен вид горен багажник с формата на правоъгълна скара с борд по краищата. Предназначени са за тежки товари, офроуд или къмпинг оборудване. Особеното при тях е, че размерът на преносимите вещи е ограничен до габаритите на скарата, но пък за сметка на това са изключително сигурни.

Правила за шофиране с горен багажник за кола

Багажникът за таван е допълнителна отговорност при шофиране. Ето защо е важно да имате предвид следните базови правила:

 • Не превишавайте максималния лимит за товар на багажника.
 • Слагайте по-леките вещи на тавана. По-тежките оставете за багажника в шасито.
 • Карайте бавно и плавно. Не превишавайте скоростта над 130 км/ч и избягвайте рязкото завиване и спиране.