Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.

Радио за кола – удоволствие и удобство

Радиото за кола – това безспорно е душата на автомобила. Някога се е спорело дали то ще е приятно за шофьорите, или ще ги разсейва прекалено. Вече няма съмнение, че аудиото е любимо удобство в автомобила и днес съществува в множество различни варианти.

В тази статия ще научите:

 • Каква е ранната история на радиото за кола;
 • Какви допълнителни удобства може да предложи;.
 • Как се прави монтаж на радио за кола.

Кога се появява радиото за кола

Първото радио за кола е демонстрирано още през далечната 1904 г. в САЩ, но реално първият наистина успешен опит се случва двайсет години по-късно в Австралия. В Европа тази иновативна идея става реалност през 1932 г. в Германия. Производството е на Blaupunkt, а самото радио е имало огромни размери, самостоятелно захранване и е струвало колкото половината автомобил. Появата му е съпроводена с продължителни дебати относно неговата полезност – няма ли да разсейва прекалено шофьорите, ще донесе ли рискове, или пък ще информира и просто ще направи пътуването много по-приятно. Оттогава насам устройството претърпява много и съществени промени и днес се радваме на огромно многообразие от варианти на авто радио за кола.

Допълнителни удобства за аудио за кола

В сравнение с базовия вариант от онези години, днешните радиоприемници за автомобил имат редица допълнителни удобства.

Радио за кола с Bluetooth

Това е удобен, съвременен вариант, който дава възможност да говорите свободно по телефона, докато шофирате, при това спазвайки правилата. Принципът е следният: телефонът Ви се свързва чрез Bluetooth с Вашето радио за кола и при позвъняване чувате събеседника си през тонколоните. Самото радио има външен микрофон, който приема и предава Вашите думи.

Радио за автомобил със CD/DVD

При някои модели аудио за кола е включено и устройство за четене на CD/DVD. Това е добра алтернатива на радиото, с чиято помощ можете да слушате любимата си музика на път. При по-новите модели четците за дискове се появяват все по-рядко.

Радио за кола с USB

По-новите стереосистеми имат и USB портове, чрез които можете да включите цифрово устройство към радиото. Тази опция е масово популярна като „радио за кола с флашка”, но всъщност към него може да се включи не само флашка с музика. Много от новите модели са съвместими със смартфон системите iPhone и Android, така че можете безпроблемно да пуснете и плейлист от телефона си. Така ще имате още повече възможности да слушате любима музика на път, особено на места, където обхватът на радиостанциите не е достатъчно добър.

Радио за кола с MIRRORLINK

Това е най-актуалната иновация при удобствата за автомобила. Технологията MIRRORLINK позволява да свържете и управлявате смартфона си през стереосистемата на автомобила.

Монтаж на радио за кола

Монтирането на радио за кола не е особено сложно, но все пак изисква някои базови познания по електротехника. Следвайте основните стъпки:

Отстраняване на радио

 • Включете ръчна спирачка.
 • Изключете отрицателния кабел от акумулатора.
 • Развийте всички винтове, които държат панела на таблото около радиото, и внимателно го отстранете. При някои автомобили може да се наложи да махнете няколко компонента, за да си осигурите достъп до радиото.
 • Освободете устройството. Всяко радио за кола има различен начин за прикрепване. Понякога е нужно да имате специален инструмент, с който да достигнете до определени места, за да освободите и извадите устройството.
 • Извадете внимателно радиото от панела. На задната му страна ще видите включени кабели. Извадете първо антената – тя обикновено е по-дебелият проводник, включен отделно от другите. След това извадете всички останали букси с кабели.

Поставяне на радио

Поставянето на ново или отремонтирано радио за кола става по обратния на отстраняването ред.

 • Ако шейната за монтаж на новото радио е различна, сложете първо нея на мястото на старата в таблото. Извадете кабелите навън през нея. Застопорете я, като натиснете с отвертка прорезите.
 • Включете кабелите от автомобила към буксите на новото радиото. Обикновено е лесно, но трябва да следвате схемата и цветовете на производителя. Ако се притеснявате, че цветовете може да се разминават (случва се понякога), сверете със схемите на окабеляване на автомобила дали всичко е наред.
 • Заземете радиото. Понякога това се прави с проводниците, които свързвате, но друг път е нужно да намерите специалния болт, който да свържете с шасито на автомобила. Обикновено за целта се използва черен проводник.
 • Свържете антената и буксите.
 • Проверете дали радиото работи.
 • Застопорете го добре в шейната и върнете панелите на таблото на местата им.