Преминете към основното съдържание
Volkswagen Vento

VW Vento се е предлагала като лимузина в годините между 1992-ра и 1998-а

Откакто концернът VW добавил в програмата си в края на 70-те години лимузина на базата на VW Golf, производителят от Волфсбург се сблъскал с един пазарен феномен, който на различните пазари му донесъл успех при продажбите. В Северна Америка моделът се утвърдил под името VW Jetta, тъй като предлагал очакваното там пространство на една лимузина. След модела Beetle Jetta носил имиджа на VW. В Европа VW Jetta се управлявал под сянката на VW Golf. С промяната на модела през 1991 г. била планирана нова версия на лимузината, като за това трябвало да помогне един модерен дизайн и ново име, за да може да придобие повече популярност. Така се предлагало третото поколение на Jetta като VW Vento на европейския, както и на други пазари в годините между 1992 г. и 1998 г.

VW Vento се базирал от техническа гледна точка на хечбек моделите

Технически създаденият с четири врати VW Vento от трето поколение се базирал на идентичния VW Golf, който се появил на пазара една година преди въвеждането на Vento на пазара. За седан версията каросерията на VW Golf се увеличила с 35 см, за да създаде пространство за по-голям багажник, който осигурявал 550 л пространство. Също така някои детайли на висококачествения сериен вътрешен дизайн, както и предната част, различавали VW Vento от компактните хечбек модели. Малки разлики имало и при двигателите, така че VW Vento стоял с различна степен на мощност в програмата на Golf.

Версии на двигатели на VW Vento

При производствения старт на сериите на VW Vento се предлагали пет бензинови двигателя. На основния модел производителят от Волфсбург инсталирал 1,6- и 1,8-литрови двигатели с 55 кВт (75 к. с.), с които VW Vento достигал почти 170 км/ч. По средата стояли двигателите за VW Vento от същия обемен клас с 66 кВт (90 к. с.) , както и 74 кВт (100 к. с.), с които VW Vento вдигал 190 км/ч. Освен това VW Vento получил 2,0 л двигател с мощност 85 кВт (115 к. с.). Топ моделът при бензиновите двигатели разполагал с над 128 кВт (174 к. с.). При дизеловите двигатели производителят предложил 1,9 л двигател с четири степени на мощност – от 47 кВт (64 к. с.) до 81 кВт (110 к. с.).