Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
Nissan Qashqai

Това успява да направи Nissan Qashqai

Nissan Qashqai идва на немския пазар през септември 2006 г., половин година след своето представяне на Автосалона в Париж. В една определена степен моделът представя взаимовръзката между Nissan Tiida компактен клас и джипа Nissan X-Trail. Името „Qashqai“ се отнася първоначално до туркменския номадски народ „Kaschgai“ и по-този начин трябва да подчертае основната характеристика на компактния джип с пет врати – проходимостта. Слиза от поточната лента след крайния си монтаж в завода Nissan Motor Manufacturing във Вашингтон. Две години по-късно след въвеждането му на пазара по сходен начин, както при първото поколение на Mercedes-Benz A класа, излиза удължена версия на Qashqai под името Qashqai+2 . Необходимо е да се спомене, че освен изменения във външната оптика, от Nissan в началото на 2010 г. са предприети напасвания и спрямо предните фарове, задните светлини, както и на охлаждащата решетка на сегашния т.н. „семеен дизайн“.

Бензиновата версия на Nissan Qashqai е с два различни двигателя: позиционираният преди измененията във външната оптика с четири цилиндъра и с обем 1,6 литра е модифициран през този период минимално, така че моментът на въртене от 158 Nm да се задвижва малко по-рано, така разходът може да падне с около 0,6 литра на 100 км, а вредните вещества с около 10 гр/км. Малко по-мощният двигател с четири цилиндъра, обем 2 литра и с мощност от 104 kW (141 конски сили) е по избор с шестходово задвижване с превключване или автоматик, наличен е както с предно задвижване, така и със задвижване на четирите колела. Дизеловият сегмент е представен изключително от двигатели с акумулираща горивна система с високо налягане. Първоначалният четирицилиндров 1,5-литров двигател със 76 kW (103 конски сили) е отделен в началото на 2010 г. от конструктивно сходен агрегат в рамките на изменението във външната оптика, който вече вдига 81 kW (110 конски сили) и произвежда момент на въртене 240 Nm, вече при 1750 завъртвания на минута. Без промяна след въвеждането си остава мощният четирицилиндров дизелов двигател с 2 литра обем, 110 kW (150 конски сили) и момент на въртене 320 Nm. С тази моторизация на борда Nissan Qashqai се предлага изключително само със задвижване на четири колела и автоматик. Палитрата от дизелови двигатели е допълнена в края на 2011 г. с четирицилиндров двигател с обем 1,6 литра, който с 96 kW (130 конски сили) достига на пътя до същия момент на въртене като вариантa с обем 2 литра и наред със серийното производство, което е със задвижване на предните колела, може и по желание да бъде със задвижване на всички колела.

Nissan Qashqai носи комфорта със себе си

Наред с базисното си оборудване Visia, Qashqai предлага три различни версии на оборудване: Acenta, I-Way и Tekna – последната е представител на топ оборудването. Автоматичен климатик, CD радио с Bluetooth хендсфри за кола, както и шест въздушни възглавници принадлежат, наред с други екстри по оборудването, към всички варианти на серийното производствено оборудване. Освен това има т.н. оптично-коаксиална мрежа, която, в случай на рязко натискане на спирачките спрямо системата за хидравличен баланс, се грижи за това Nissan Qashqai да остане на пътя и да не започне да се върти. Към изисканите характеристики на оборудването се числят кожените седалки, панорамния стъклен покрив, ксенонови фарове, навигационна система с включена камера за задно каране и много други детайли.

Има и продължение: Nissan Qashqai+2

От края на 2008 г. e наличен удълженият Qashqai с около 21 cm на приблизително 4,53 m, версията е наречена „Qashqai+2“. Тази версия предлага допълнителен вграден в пода сгъваем трети ред места. За да има достатъчно място за пътниците, Qashqai+2 е с 4 см по-висок, а колесната база с 13 см по- дълга, отколкото при „късата версия“. Ако се премахне предната седалка, багажникът предлага на разположение повече място – 500 литра, т. е с около 90 литра повече. Удължена версия се различава оптически, между другото, и с променена решетка и модифицирани врати. Четирите линии на оборудване, както и предлагането от двигатели, остават непроменени и при удължения Qashqai.