Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
gmc-l.jpg

GMC

По време на бума на джипове в САЩ нямало американски автомобилен производител, който да искал да се откаже от работните превозни средства и тези, използвани за офроуд с тяхната комбинация на комфорт като при лимузина, офроуд предназначение, както и товарен капацитет. През най-силните си години General Motors Company притежавал три марки под своята шапка, които включвали в програмата си джипове и пикапи. Освен Cadillac Escalade и дъщерната компания Chevrolet от 1969 г. се произвежда класическият Chevrolet Blazer, както и новоразвитата марка Hummer. От началото на 20-ти век General Motors установяват с GMC автомобилна марка за товарни коли, под чийто знак от 60-те години на пазара се предлагат ванове, джипове, както и пикапи. В САЩ в ниския и средния ценови сегмент бил един от лидерите на пазара и се предлагали в Европа като вносни превозни средства ванове, джипове и пикапи от GMC.

GMC Suburban бил предшественикът на вановете и джиповете

Когато в средата на 30-те години General Motors въвели GMC Suburban, концепцията за връзка между комфорта на една лимузина и максималното налично пространство трябвало да се докаже като обещаваща. GMC Suburban се развил като предшественик на вановете, джиповете и пикапите и притежавал през 50-те и 60-те години задвижване на всички колела, висока каросерия с правоъгълна форма – типични характеристики на по-късния джип. От 2000 г. като по-голям джип GMC предлагат наследника на линията Suburban под наименованието GMC Yukon. От средата на 80-те години се произвеждал GMC Jimmy, който от 1998 г. бил заменен с GMC Envoy. През 2009 г. като негов наследник бил представен GMC Terrain. През 2006 г. програмата от джипове била попълнена с GMC Acadia, който General Motors въвел като първия кросоувър.

Специалните модели джипове и ванове от GMC

През 90-те години се развили по-специални изисквания по-отношение на двигателите на джиповете и на пазара били пуснати GMC Typhoon и GMC Syclone. Микробусите, които GMC предлагали като търговско превозно средство или микробусите от средата на 60-те години като GMC G-Series, били предназначени предимно за пазара на Северна Америка. Като наследник от 1996 г. представили и GMC Savana. Като по-малък ван производителят предложил GMC Safari, който се произвеждал в две поколения между 1985 г. и 2005 г.

Пикапите на марката GMC

Към американския трудов и селски живот от 60-те години принадлежат големите пикапи GMC с червен надпис на предната решетка, които като джипове били идентични с моделите на Chevrolet. Класическата пикап линия C/K-Serie била представена на пазара от 60-те години под наименованието GMC Sierra. Като по-малки пикапи в програмата на производителя се намират GMC Sonoma и от 2004 г. неговият наследник GMC Colorado. Като пикап и на базата на автомобилите американците предлагали през 80-те години GMC Sprint и GMC Caballero.