Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
audi-s5-l-01.jpg

Audi S5

Audi S5 Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Audi S5, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Нови от:€ 71 980,-*
Употребявани от:€ 6 990,-*
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

По-ниско окачване, специални характеристики на дизайна като четирите ауспуха на системата за изгорели газове, както и значително подобрени възможности на двигателя – с тези спортни атрибути производителят на автомобили от Инголщад Audi за първи път през 90-те години изважда на пазара спортни версии на своите лимузини, комбита и купета. Оттогава тези Audi S модели, заедно с още по-мощните представители на RS серията, са неразделна част от програмите за превозни средства на дъщерната компания на VW. Традицията на автомобилите с върхови постижения в малки серии е утвърдена с представеното през 1990 г. спортно купе Audi S2, което наследява Audi quattro и Audi Coupé GT и е произвеждано до 1996 г. След това са нужни единайсет години преди най-накрая в програмата да бъде включено спортно купе със специалните характеристики на S серията. Audi S5 излезе на пазара през 2007 г. като по-мощна версия на представената по същото време серия Audi A5 Coupé. Две години по-късно последва и версия кабриолет, която е представена заедно с Audi A5 кабриолет и заменя отворената версия на произвежданото до 2009 г. Audi S4. И двата модела Audi S5 са създадени на базата на платформата от средния клас Audi A4.

Audi S5 е най-спортният вариант на серията Coupé

За най-върховата версия на своята серия Coupé инженерите от Инголщад поставят осемцилиндров 4.2-литров двигател, който снабдява Audi S5 с мощност от 260 kW (354 к. с.). С него стандартът за ускорение от място до сто километра в час на спортните купета със задвижване на четирите гуми се заковава на 5.1 секунди. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. За сравнение: най-мощният модел на Audi A5 с неговия 3.2-литров шестцилиндров двигател му донася 195 kW (265 к.с.). Разликите между тези модели обаче не са само в производителността на двигателите. Специалистите по акустика са се погрижили Audi S5 да звучи още по-спортно по улиците от Audi A5. Външно Audi S5 се отличава от А моделите на купе серията със своята проектирана в решетъчна оптика радиаторна решетка, както и с хромираните си външни огледала. Средният разход на Audi S5 по данни на производителя е 12.1 литра на сто километра, което съответства на стойност на емисиите на CO2 от 288 г/км. Трансмисията включва шестстепенна ръчна или шестстепенна автоматична скоростна кутия със спортна програма.

Audi S5 кабриолет

Докато при новите разработки на откритите си модели много производители се отказват от меките тавани в полза на сгъваемите варианти от стомана, конструкторите на Audi продължават да разчитат на класическия текстилен покрив при кабрио версиите на Audi S5. Под капака на S5 кабриолетите със задвижване на всички колела работи 3.0-литров шестцилиндров двигател с компресор, който има капацитет за мощност от 245 kW (333 к.с.) и още от самото начало на производство през 2009 г. отговаря на Евро 5 за емисии на изгорели газове. Ускорението от нула до сто на кабриолета е за 5.6 секунди, а най-високата скорост е електронно ограничена до 250 км/ч като при купето. Той е снабден със седемстепенна трансмисия с два съединителя. По данни на производителя разходът на гориво на Audi S5 кабриолетите е комбиниран 9.7 литра (224 г/км CO2).