Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
audi-banner-l-01.jpg

Audi S4

Audi S4 Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Audi S4, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Нови от:
Употребявани от:
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

След като през 80-те години производителят на автомобили от Инголщад Audi става със своето купе Audi quattro един от първите конструктори, изкарали на пътя в по-големи количества превозни средства със задвижване на всички колела, тази техника затвърждава мястото си в моделите на дъщерната на VW компания. Оттогава лимузините, комбитата, купетата и кабриолетите от серията Audi S и Audi RS се смятат за спортни флагмани на флотата на Audi. Стратегията на инженерите: да конструират малки серии модели, които са представени на пазара като спортни версии на модели с масово производство благодарение на задвижването на четирите колела и подобрената производителност на двигателите. След като Audi 80 осигурява основата за Audi quattro и неговия наследник Audi S2, въз основа на лимузините Audi 100 през 1991 г. се появява първото Audi S4.

Първите модели на Audi S4 са конструирани на базата на Audi 100

Първите автомобили Audi S4 на базата на Audi 100 са произведени преди промяната на обозначенията на моделите през годините между 1991 г. и 1994 г. като лимузина и комби. Тези първи Audi S4 се предлагат в две разновидности на мощността – със 169 kW (230 к. с.), както и с 4.2-литров V8 агрегат с мощност 206 kW (280 к. с.). След като производителят променя обозначенията на моделите си през 1994 г., тези модели продължават да се произвеждат като Audi S6 без особени промени.

От 1997 г. нататък Audi S4 е спортната версия на Audi A4

Първото Audi S4 на базата на Audi A4 излиза на пазара през 1997 г. Като своя предшественик Audi S4 се предлага като лимузина и комби. Спортните версии се различават външно от серийните модели само с малък надпис отпред и отзад, както и с променени предни светлини, тръби на ауспуха и предната престилка. Основната разлика се крие под капака. Това е поради факта, че Audi S4, произведено до 2001 г., притежава един от двата турбо V6 2.7-литрови двигателя, който е на разположение на лимузина и комби вариантите с мощност от 195 kW (265 к. с.). С него Audi S4 вдига стрелката до 100 км/ч за 5.7 секунди. Максималната му скорост е електронно ограничена до 250 км/ч, както и при всички следващи модели.

По-новите генерации Audi S4

Ускорението и максималната скорост не са надминати с генерацията Audi S4, представена от 2003 г. до 2005 г. Своят успех постига наследникът ѝ с V8 двигател, който е взет от модела от по-високата класа Audi S8, тъй като предоставя на по-малката спортна версия мощност от 253 kW (344 к. с.). През този период има още една иновация – за първи път Audi S4 е на разположение и като кабриолет. Редом с него, както и при предшественика му, отново излизат лимузините и комбитата, които се произвеждат на базата на актуализираната серия A4 от 2004 г. нататък. При кабриолетите промяната на моделите настъпва от производствената 2006 г. През 2009 г. производителят от Инголщад представя следващата генерация Audi S4. В допълнение на новия дизайн спортните версии на Audi A4 получават нов V6 алуминиев двигател с компресор, който с леко намалената мощност от 245 kW (333 к. с.) подобрява постижението от 0 до 100 км/ч на 5.1 секунди.