Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
toyota-fj-cruiser-front

Toyota FJ Cruiser

Toyota FJ Cruiser Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Toyota FJ Cruiser, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Нови от:
Употребявани от:
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

В класите на офроуд автомобилите и пикапите японският производител Toyota е един от първите азиатски производители на превозни средства с международно присъствие от 50-те години. До края на 70-те години практичните характеристики на моделите, които по правило са със задвижване на всички колела, са на фокус. Автомобилите Toyota Land Cruiser от сериите FJ 40, които продължават да се използват в много страни дълги години след края на производството им в средата на 80-те години, се употребяват като работни превозни средства, подобно на техните британски и американски образци. В очакване на по-големите и ориентирани към комфорта на пасажерите SUV автомобили японците сменят стратегията си. Модели като Land Cruiser стават добре моторизирани SUV-ове, а пикапите на традиционната серия Toyota Hilux се представят на пазара като луксозни 5-местни автомобили. В допълнение японците разработват по-компактен и спортен модел в класата SUV , който през 2006 г. идва в програмата като Toyota FJ Cruiser.

Появява се лайфстайл автомобил и превозно средство за експедиции в лицето на Toyota FJ Cruiser

Ярки цветове, нисък силует в стил омар и дизайнерски заемки от историческия всъдеход Toyota FJ40 – с това представяне Toyota FJ Cruiser е силно предпочитан сред останалите SUV-ове на производителя. Причината е, че докато обикновените SUV-ове в пълен размер и компактните SUV-ове са в състояние да привличат широк диапазон купувачи, FJ Cruiser трябва да поднови имиджа на марката като лайфстайл автомобил. За да постигнат това, инженерите използват конструкционната платформа от Toyota Hilux, на чиято база проектират шаси с междуосие малко под 2,70 метра. За тази цел компактната каросерия с дължина от само 4,67 метра, ширина 1,90 метра и около 1,80 метра височина с нейните високи правоъгълни контури на колелата придава вид на добре защитено превозно средство за експедиции. Това е в хармония и с концепцията за противоположно отварящите се полуврати, които дават достъп до задната част на 5-местния автомобил.

FJ Cruiser е проектиран като крос-кънтри автомобил

Дори ако Toyota FJ Cruiser по-скоро се използва за градски пътешествия, поради конструкцията си този лайфстайл автомобил може да бъде използван с доста голям успех като офроуд автомобил. Късото окачване и височината на каросерията от земята от около 25 сантиметра, както и ъгъл на наклона от около 30 градуса се грижат оборудваният със задвижване на всички колела FJ Cruiser да може да се движи като офроуд машина. В зависимост в коя страна се продава и избора на скоростна кутия, са на разположение два различни варианта с постоянно действащо задвижване на всички колела или такова, което може да се активира само при нужда. Електронната система за тракшън контрол при FJ Cruiser е серийно вградена вместо обикновения за офроуд автомобилите блокиращ диференциал. При базисните версии производителят екипира Toyota FJ Cruiser със стандартно задвижване на задните колела.

Двигателят на Toyota FJ Cruiser

При представянето си на пазара Toyota FJ Cruiser е задвижван от V6 двигател с работен обем 4,0 литра, който осигурява на SUV-а мощност от 177 kW (241 к. с.). От 2010 г. FJ Cruiser получава по-мощен 194 kW (264 к. с.) V6 двигател.