Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
opel-tigra-l-01.jpg

Opel Tigra

Opel Tigra Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Opel Tigra, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Употребявани от:
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

Производството на Opel Tigra започва през 1994 г. в Испания под ръководството на немската компания Opel (General Motors). Интригуващото купе споделя една и съща платформа с второто поколение на един от лидерите в компактния клас, а именно Corsa, но се предлага единствено във вариант с 3 врати, а местата са 2+2. Типично за автомобил от тази категория, Tigra не може да се похвали с голям и просторен интериор, като особено символично е мястото на задната седалка, а багажникът се затруднява с побирането на дори един по-обемист куфар. Като вътрешен дизайн возилото не предлага претенциозни материали и изобилие от разкош, а по-скоро прилично качество и добра изработка. Екстериорът притежава известна доза сексапил в комбинация с агресивно спортно излъчване, подобно на конкурента Ford Puma. Може би това е и главната причина Opel Tigra да бъде значително по-популярна сред женската аудитория, което не я прави неподходяща за мъже, разбира се. Богата гама от двигатели тук липсва. Разнообразието от предлагани агрегати се изчерпа с двата бензинови – 1.4 (90 к.с.) и 1.6 (106 к.с.), а дизелов е представен за пръв път малко след премиерата на втората генерация през 2004 г. Противно на очакванията за спортна динамика, по-малкият от двата двигателя дори може да се нарече тромав със своето ускорение от 0 до 100 км/ч за 14 секунди. Разходът на гориво също е важен фактор, а 1.4-литровият определено обича да си „похапва” повече бензин от по-големия си събрат, който пък е и значително по-добър. От друга страна, на 1,600-кубиковия екотек се носи славата на „маслояд”, но при правилна експлоатация и добро двигателно масло това не би било такъв проблем. Скоростните кутии биват два вида – ръчна 5-степенна или автоматична с 4 предавки. Като сигурност на пътя и стабилност купето не разочарова, въпреки липсата на спортно окачване и дискови спирачки отзад. Автомобилът е спрян от производство през 2000 г., но четири години по-късно своя дебют прави второто поколение на Opel Tigra.

Новата Tigra

Тук също се използва платформата на вече по-новата модификация на Corsa, а дизайнът и концепцията са преобразени. Купето е трансформирано в модерен двуместен кабриолет с хардтоп (твърд покрив), наподобяващ стила на Peugeot 206 CC. Както отвътре, така и отвън Tigra е почти изцяло нов автомобил. Дизайнът на екстериора определено грабва окото със своите атрактивни и актуални линии, а интериорът е на изключително високо ниво – качествени материали, макар и пластмасови, перфектна сглобка и устойчивост. И въпреки че място за повече от двама души няма, зад седалките е предвидено пространство за удобно разполагане на товар, а багажникът е далеч по-голям и практичен от този в първата генерация. Старият познайник при двигателите – 1.4-литровият е все още на лице, а 1.6-литровият е заменен от по-голям и по-мощен, притежаващ 125 конски сили и обем от 1,800 кубични сантиметра. Вече се предлагат и модели с дизеловия 1.3 CDTI (70 к.с.), който не притежава каквито и да е спортни характеристики, но определено може да се похвали с икономичност – при извънградско шофиране разходът на гориво пада под 4 литра на 100 км. Окачването на новия Opel Tigra е спортно и в комбинация с големия бензинов двигател определено доставя удоволствие от шофирането.

Добър автомобил на добра цена

Основният плюс на всички автомобили с марка Opel е сравнително ниската цена в комбинация с достъпната поддръжка. В началото компанията се свързваше с ръждиви возила и гниещи купета, но постепенно се доказа на пазара като производител на надеждни и добри коли. Tigra не прави изключение. Независимо дали ще изберете по-новата или по-старата ѝ модификация, ако търсите атрактивно купе с добри характеристики и не трябва ежедневно да пренасяте цялата си покъщнина, то може би Opel Tigra е точно за вас!