Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
opel-omega-l-01.jpg

Opel Omega

Opel Omega Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Opel Omega, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Употребявани от:
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

Opel Omega е автомобил в луксозния сегмент от средния клас, дело на немската автокомпания Opel, част от General Motors. Моделът започва своето производство през 1986 г. като наследник на остарелия Rekord и се предлага като масивен седан или просторно комби. Макар и достоен представител на своята категория, Opel Omega така и не успява да се пребори с конкуренцията в лицето на BMW и Mercedes и през 2003 г. е спрян от продажба.

Кратка история и характеристики

С първото поколение на модела германците от Opel успешно се отделят от вече възрастния дизайн на предходните си екземпляри и така, малко по-късно, печелят наградата за европейски автомобил на годината. Аеродинамичната форма на Omega, чиято цел е оптимизация на изразходваното гориво, веднага грабва сърцата на безброй фенове по целия свят. За съжаление обаче, при това първо поколение иконичните проблеми с ръждата са все още налице. Затова е изключително трудно да се намери читав представител на модела от първите му години. Много нови екстри намират своето място в оборудването на возилото, част от които са антиблокираща система, бордови компютър със самодиагностика и климатроник. Двигателите тук са бензиновите 1.8 (от 82 до 115 к. с.), 2.0 (от 99 до 115 к. с.), 2.4 (125 к. с.), 2.6 (150 к. с.), 3.0 V6 (от 156 до 230 к. с.) и 3.6 Lotus (377 к. с.), а също и дизеловите 2.3-литрови с или без турбокомпресор, достигащи мощности от 73 до 100 конски сили, в комбинация с ръчна или автоматична трансмисия. Естествено, най-голямо удоволствие от шофирането предлага 3,600-кубиковият Lotus, който ускорява от 0 до 100 км за 5.3 секунди, но разходът и поддръжката при него са непосилни за голяма част от потребителите дори и днес. Всички останали агрегати притежават нелоши параметри и доказана надеждност. Втората генерация на Opel Omega излиза на пазара през 1994 г. и представя един напълно нов автомобил. Плавните, преливащи се линии придават на возилото неповторимо излъчване и лукс, а масивната предница и сериозната стойка всяват респект в минувачите. Качеството на интериора на пръв поглед не изглежда като най-доброто възможно, но при настаняване в купето комфортът веднага грабва пасажерите и шофьора. Седалките са толкова удобни, че дори продължителният престой и големите преходи минават като за секунди. Просторът е другата силна страна на модела, който предоставя огромно място за пътниците в него, а багажникът предлага максимален вътрешен обем от внушителните 830 литра. Използваните мотори в това поколение на Opel Omega са петролните 2.0 (115 и 136 к. с.), 2,5 V6 (170 к. с.) и 3.0 V6 (211 к. с.), както и дизеловите 2.0 DTI (101 к. с.), 2.5 TD (131 к. с.) и 2.5 TDI (150 к. с.), всеки от които уникален сам по себе си. Малките двигатели се славят със своята икономия и евтина поддръжка, но са недостатъчни за тежкото купе на автомобила. По-големите от своя страна притежават значително повече мощ, но са крайно неефективни и сравнително скъпи за обслужване. След фейслифта от 1999 г. към арсенала от агрегати се включват бензиновите 2.2 (144 к. с.), 2.6 (180 к. с.), 3.2 V6 (218 к. с.) и 5.7 V8 (310 к. с.), и турбодизелът 2.2 DTI със 120 конски сили, който е и най-оптималният вариант за избор на двигател в съотношение цена/качество, а наличието на ангренажна верига е допълнителна застраховка срещу последствията от скъсан ремък. Наред с промените под капака детайлите от целия екстериор биват обновени, а към оборудването са включени ESP, мултимедийна и навигационна система.

Защо да изберем Opel Omega

Продължаващият спад в цената в комбинация със съвременните характеристики правят Opel Omega идеалният употребяван автомобил за търсещите съвкупност от сила, комфорт и простор. В екземплярите след 1996 г. са решени и проблемите с корозията, което в комбинация с голямата му надеждност и достъпната поддръжка го нареждат в челните позиции за горещо препоръчвани коли втора ръка.