Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
opel-meriva-l-01.jpg

Opel Meriva

Opel Meriva Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Opel Meriva, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Употребявани от:
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

Meriva е представител на Opel в класа на компактните ванове. Първата версия под името Meriva A слиза от поточната линия в периода от 2003 г. до 2009 г. От 2010 г. се конструира Meriva B, също както и предхождащият модел в испанското предприятие на Opel в Сарагоса. Двата компактни вана са замислени като 5-местни ванове с гъвкаво и с възможност за модифициране вътрешно пространство, както с бензинов, така и с дизелов двигател. Opel Corsa служи за основа на Meriva A, докато Meriva B се базира на компонентите на Astra H и Zafira B. През 2014 г. Opel представя на пазара преработено издание на второто поколение на Meriva. При тестовете за шофиране Meriva успява да се представи убедително предимно заради своето функционално вътрешно пространство и високия фактор удобство.

Каросерия и вътрешно пространство

За разлика от своите предшественици, Meriva B е по-дълъг и по-широк , въпреки че е с ограничена височина. Максималният капацитет на вместимост се увеличава от 1,410 на 1,500 литра. Видима за окото разлика между двете поколения на Meriva са противоположно отварящите се врати на Opel Meriva B. Те дават възможност на удобен достъп при тясно паркомясто и улесняват закопчаването и откопчаването на деца. Вътрешното пространство на двете поколения на Meriva за миниван е доста практично. Особено силна страна са гъвкаво регулиращите се удобни седалки. Независимото саксонско дружество „Акция за здрав гръб“ („Aktion Gesunder Rücken“) отличава Meriva B с почетното отличие „AGR“ в качеството си на единственото превозно средство в своя клас с ергономична позиция на сядане. За да подсигури максимално висока степен на гъвкавост, при Meriva Opel залага на системата FlexSpace®. С него може да се достигне максималният обем за съхранение без да трябва да бъдат премахвани седалки. Освен това при този модел е възможно задната седалка с едно движение на ръката да се трансформира в две просторни седалки. Конструираните от 2010 г. модели са оборудвани в допълнение на това със система FlexFix® за носене на велосипеди. Ако не бъде използвана, тя се скрива в задната броня.

Гориво и варианти на двигателя

Първият модел на Meriva (от 2003 г. до 2010 г.) слиза от поточната линия с бензинов двигател с 6 варианта на моторизацията, докато в изработка с дизелов двигател – с 5. Предоставящият висока мощност бензинов двигател идва на пазара с 1,8 литра ecoTec двигател със 125 конски сили, докато пилотният вариант е оборудван с двигател 1,4 литра ecoFlex с 87 конски сили. Дизеловият вариант на Meriva A бива предложен с най-малко 75 конски сили мощен 1,3-литров CDTI агрегат, а има и по-мощни версии на разположение. Разходът на гориво на дизеловите двигатели е между 5 и 5,4 литра на 100 километра. Бензиновите двигатели достигат до разход от 6,2 до максимално 7,3 литра. Meriva B е наличен с бензинов двигател с или без турбокомпресор. Без турбокомпресор 1,4-литровият ecoFlex автомобил вдига до 100 конски сили, а с турбокомпресор – до 140 конски сили. Представеният заедно с фейслифта през 2014 г. CDTI ecoFlex дизелов двигател с 1,6 литра притежава забележително нисък разход от само 4,4 литра на 100 километра. Фирмата от Рюселхаймер представя на пазара Meriva B както с ръчна, така и с автоматична трансмисия.

Изработка и безопасност

Базисното изпълнение на първия Meriva модел включва в себе си, между другото, антиблокираща система със спирачен асистент, електронна стабилизираща програма, управление с кормилен усилвател, както предни и странични въздушни възглавници. Климатикът се предлага като допълнителна опция. Той не принадлежи към оборудването на базисната линия (Selection) на последвалите модели. Открива се в линията на оборудването на Meriva Edition. Към нея принадлежат и бордови компютър и регулатор на скоростта. Както и при другите модели, Opel дава на своите клиенти гъвкавост при отделните опции на оборудване. Преглед на линиите на оборудване на Opel Meriva B:

  • Selection като пилотен модел
  • Edition с широкоспектърна електроника и климатик
  • Drive специален модел с 16-цолови колесни гнезда и фарове за мъгла с апликации от хром
  • Иновация с широкоспектърно вътрешно оборудване и дизайнерски екстри, както и сензори за разпознаване на дъжд
  • Цветова гама – избрани варианти за цветове