Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
opel-manta-l-01.jpg

Opel Manta

Opel Manta Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Opel Manta, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Употребявани от:
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

В произведената от 1967 г. до 1970 г. поредица от автомобили на Opel Olympia немското дъщерно дружество на американския концерн General Motors има за кратко лимузини и купета в долния среден клас на програмата, които позволяват едно истински спортно управление, без обаче да се превърнат в хит на продажбите за производителя от Рюселсхайм. Производителят подхожда съвсем различно при наследника на тези купета. Тук е направено и в маркетинга отчетливо разграничение между семейната лимузина Opel Ascona и произлязлото от нея спортно купе, което през 1970 г. е пуснато на пазара под името Opel Manta и е произвеждано две поколения до 1988 г. Особено в оборудваната с мощни мотори втора производствена серия Opel Manta е възприеман като спортен автомобил. Той служи еднакво добре като професионален рали автомобил и като тунинговано спортно купе на пътя и си създава по този начин една твърда общност от почитатели, които днес са обединени в многобройни Manta клубове.

Opel Manta GT/E става през 1974 г. топ модел на производствената линия

Когато първото поколение купета стига до търговците, първоначално клиентите могат да поръчат Opel Manta само с два различни мотора. Като базов модел производителят от Рюселсхаймер предлага Opel Manta от 1972 г. с 1.2-литров бензинов двигател, който може да стигне до 44 кВт (60 к. с.). Освен това на пазара е изкаран и Opel Manta с 1.9-литров върхов мотор, който осигурява на купето 66 кВт (90 к. с.) и може да ускори Opel Manta до 170 км/ч. Един по-мощен топ модел се появи малко преди края на производството на първото поколение, когато през 1974 г. оборудваното с ниско окачване и спортен дизайн Opel Manta GT/E излиза от поточната линия. В този нов топ модел работи двигател с показатели за мощността, започващи от 77 кВт (105 к. с.).

През 1975 г. се появява на пазара второто поколение на Opel Manta

Представеното през 1975 г. второ поколение на Opel Manta върви с изцяло обновено шаси, което през 80-те години получава два фейслифта и от което е отделена през 1978 г. една версия със заден капак, която е предлагана на пазара като Opel Manta CC. В базовия модел на Opel Manta работи първоначално 1.2-литров двигател, който от 1980 г. е заменен от 1.3-литров агрегат с мощност 55 кВт (75 к. с.). С топ оборудването на двулитровия двигател Opel Manta може да достигне до мощност 81 кВт (110 к. с.).