Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
opel-combo-l-01.jpg

Opel Combo

Opel Combo Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Opel Combo, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Нови от:€ 6 500,-*
Употребявани от:€ 600,-*
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

Opel Combo е панелен ван, произвеждан от германската фирма от 1993 година насам. Машината е в своето трето поколение, като фирмата за първи път използва Combo през януари 1986-а като вариант на Opel Kadett E. Ванът с три врати се произвежда в Азамбужа, Португалия, и е с 1.3-литров бензинов двигател или 1.6-литров дизелов (1.7-литров за по-късните модели). Производството завършва през август 1993-а, а само няколко месеца по-късно се появява и първото чисто Combo, което е базирано на Corsa B, излязъл през март същата година. Предницата е идентична с тази на Corsa-та, но платформата е удължена, за да приеме по-високата товарна част. Combo B има две симетрични задни врати, които се отварят настрани и печели фенове с това, че е повратлив и пъргав. Заради увеличаващата се популярност на LAV през 1995-а излиза Opel Combo Tour, който е с пет врати. Той се различава със страничните прозорци в товарния отсек и сгъваемата седалка за трима пасажери. Двигателите са два бензинови – 1.4-литров редови DOHC Ecotec (71 конски сили) и 1.6-литров DOHC Ecotec (85 конски сили), както и 1.7-литров дизел (60 конски сили). През 1997-а по-слабият бензинов агрегат е подобрен (увеличена мощност до 89 конски сили), а по-късно това се случва и с 1.6-литровия (103 конски сили).

Спортен офроуд вариант

Второто поколение излиза през септември 2001-а и за разлика от конкуренцията, отново е базирано на субкомпактната Corsa. Използването на Gamma платформата ограничава ширината на автомобила, но Combo вече може да се похвали със странични плъзгащи се врати. Има вариант Opel Combo Tour, а също така и Combo Tour Tramp, който е насочен към офроуд сегмента – усилено окачване, увеличен клиърънс, протектори по шасито и различни детайли, които му придават по-спортен имидж. Разликата между нормалния Combo и Tour варианта е в задната врата, която при втория модел, може да се смени с една, която се отваря нагоре (тя е стандартна за Tramp). Разнообразието от двигатели е сериозно – бензиновите са 1.3-литров, 1.4-литров, 1.6-литров и 1.8-литров Ecotec, като има и версия на природен газ, а при дизелите има по-скромен 1.3-литров комън рейл и 1.9-литров (версията с турбо компресор има мощност от 100 конски сили). Те влязоха в употреба през 2005-а и са за предпочитане при употребяваните автомобили, защото старите дизели от преди това са немощни и не работят добре.

Комфортен и изключително надежден

Третото поколение се произвежда от края на 2011-а в Турция и е базирано на Fiat Doblò. Ванът е с четири или пет врати и с по-големи размери от този от предишното поколение. Двигателите са бензинов 1.4-литров FIRE (94 конски сили), 1.4-литров FIRE с турбо компресор на природен газ (120 конски сили), както и 1.6-литров комън рейл дизел (89 или 104 конски сили). Предлагат се общо 108 варианта на Combo, включително за пет или седем пътници. Обемът на багажника е 3200 литра, но полезният товар в него са скромните 407 килограма. Volkswagen Caddy може да носи почти два пъти повече, но пък Combo вози по-комфортно. Освен това Combo завърши на първо място в статистиката на Dekra през 2016-а за най-надежден употребяван автомобил в класа си, което е изключително постижение.