Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
mclaren-l.jpg

McLaren

Британската компания McLaren е основана през 1963 година от новозеландеца Брус МакЛарън и към момента е един от най-големите производители на скъпи луксозни автомобили на територията на Европа. Още от създаването си преди повече от петдесет години марката печели многобройни титли по различни състезания, а болидите са ненадминати по отношение на бързината.

Модели и спецификации

Първият модел, който ще споменем, е McLaren F1, произвеждан от 1992 г. до 2000 г. и наречен „най-добрият спортен автомобил на всички времена”. За пръв път в историята при изработката му са използвани карбонови нишки – технология от авиостроенето, която позволява по-ниско собствено тегло и съответно повече мощ и ускорение. Централно позиционираното шофьорско място предразполага към по-добро изживяване от шофирането, при това с драстично повишаване на видимостта. Двигателите във F1 са три – два шестлитрови с мощност 600 и 627 конски сили и един 6,100-кубиков, притежаващ 550 конски сили. Истински фурор настъпва с представянето на модела LM, който се произвежда паралелно с преходния до края на 20-ти век и разполага със сходен 6-литров агрегат, но със значително повишена тяга, достигаща 668 конски сили. При 12С модификацията от 2011 г. са внедрени нови технологични процеси, благодарение на които при сравнително нисък работен обем от 3 800 куб. см се постигат 625 конски сили и по този начин е възможно ускорение от 0 до 100 км/ч за малко над 3 секунди. Налични са два основни варианта – купе и кабриолет, а шофьорската позиция е изместена вляво като стандарт. И ако след всичко казано до този момент не се чувствате респектирани, то със сигурност ще останете безмълвни от модела P1. Агресивният хибрид е запасен с цели 916 конски сили и достига максимална скорост от 350 км/ч. Ускорението от 0 до 100 км се случва за 2.8 секунди, а разходът на гориво е еквивалентен на 8.3 литра (където го позволява скоростта, разбира се). Тук е представена и новата автоматична 7-степенна трансмисия на марката, която се предлага като стандарт в следващите автомобили. С модификациите 570S и 650S от 2014 година McLaren отбелязва своето непоклатимо присъствие в редиците на луксозните суперавтомобили, задминавайки по параметри много големи и утвърдени имена като Lamborghini и Ferrari. В новите модели се вграждат иновативни 8-цилиндрови мотори с обем от 3.8 литра и мощност, достигаща до 675 конски сили, при ускорение до 100 км/ч за малко под 3 секунди. Но най-популярният модел на британската компания е плод на колаборацията с Mercedes-Benz, наименуван McLaren SLR. Суперавтомобилът се произвежда от 2003 г. до 2010 г., интегрирайки в себе си най-доброто от двете марки. Предлага се като купе или кабриолет с 2 места и един-единствен изцяло алуминиев двигател, разполагащ с 5,400 куб. см и 626 конски сили. Малко по-късно се появява и 722 модификацията, при която мощността нараства до 650 конски сили.

Недостъпни и ненадминати

Едно трябва да е ясно – McLaren не са автомобили за всеки. Освен със зверски параметри, те разполагат и с възможно най-скъпите системи и компоненти. Цената на употребяван екземпляр с повече от 10 години история надхвърля в пъти годишното възнаграждение на средностатистическия потребител. Това е и главната причина, поради която не срещаме често тези коли на пътя.

Преглед на допълнителните линкове