Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
lexus-lfa-l-01.jpg

Lexus LFA

Lexus LFA Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Lexus LFA, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Употребявани от:
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

Със спортната лимузина Lexus IS F японският автомобилен производител Toyota представя за първи път през 2008 г. модел от новосъздадената си серия F, който е проектиран, аналогично на спортните нива на развитие на немската конкуренция, за да разшири продуктовата линия на марката Lexus. Когато започва серийното производство на Lexus IS F, друг амбициозен проект все още е на етап развитие – инженерите на Lexus работят по едно двуместно купе, което впечатлява с техническите си иновации и е оборудвано с двигател с висока работоспособност, за да отразява престижа на марката. По същото време проектът, представен за първи път през 2005 г. с името Lexus LF-A на едно автошоу в САЩ, служи като технологичен носител на иновациите, разработени за модела.

Лимитирана малка серия на супер спортния автомобил Lexus LFA

Точно както разработчиците представят първоначално нареченото Lexus LF-A купе с неговите основни характеристики, те вече демонстрират готовност за серийно производство на концептуалния автомобил. За 20-ия рожден ден на Lexus Toyota обявява, че в края на 2010 г. наистина ще има серийна версия на купето. Резултатът е супер спортен автомобил, който производителят предлага на международния пазар от 2011 г. под името Lexus LFA. Специфична характеристика на Lexus LFA е, че до края на 2012 г. от купето се произвежда малка серия от едва 500 броя.

Карбонова каросерия за купето Lexus LFA

За конструкцията на купето Lexus LFA японците използват за първи път в серийните модели Lexus подсилена с карбонови нишки пластмасова каросерия. Предимствата на този дизайн са, че карбоновата обвивка намалява масата и в сравнение с традиционната метална конструкция дава свобода на дизайна по отношение на оптимизираната аеродинамика. За да бъде намалено въздушното съпротивление, високото едва 1.22 метра купе има предница с клиновидна форма с доминиращи големи отвори за въздух. Силно фасетната и рязко отсечена задница е визуално характеризирана с широки отвори за въздух и централно разположена тройна ауспухова система, както и дифузьор от две части. Вграденият в каросерията заден спойлер се отваря автоматично при по-високи скорости, за да увеличи стабилността на шофиране.

Преден средноразположен двигател за оптимално разпределение на тежестта при Lexus LFA

За своя супер спортен автомобил инженерите на Lexus разработват преден V10 средноразположен двигател, който помага за постигане на 48:50 разпределение на тежестта за оптимизиране на характеристиките на шофиране на Lexus LFA. Агрегатът осигурява на купето мощност до 412 kW (560 к. с.). С негова помощ Lexus LFA вдига стрелката от нула до сто километра в час за 3.7 секунди. Производителят определя максимална скорост от 325 км/ч. В допълнение няколко екземпляра от купето са произведени с подобрен агрегат, с който Lexus LFA постига мощност от 420 kW (571 к. с.).

Подписани двигатели с индивидуален дизайн за Lexus LFA

Специална характеристика на всички Lexus LFA е, че техните двигатели са ръчна изработка, номерирани са като единично производство и са подписани от инженера, отговорен за изработването. Двигателите са комплектовани с автоматична шестстепенна секвенциална скоростна кутия. При нея е възможно да се регулира времето за превключване на трансмисията в различните етапи. В същото време електрониката на борда дава възможност на водача на Lexus LFA да избира между различни програми за шофиране в зависимост от ситуацията и причината.