Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
lamborghini-aventador-l-01.jpg

Lamborghini Aventador

Lamborghini Aventador Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Lamborghini Aventador, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Нови от:€ 379 000,-*
Употребявани от:€ 228 900,-*
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

Lamborghini Aventador e спортен автомобил висок клас. През 1993-а името произлиза от носещия същото име боен бик, участващ в кориди в Испания, и в превод от испански означава „ настъпвам някого изотзад“. Моделът съществува в четири варианта, от които само купето и двуместният кабриолет влизат в производство. Купето с наименованието LP 700-4 се счита за официален наследник на Lamborghini Murciélago и е представено пред обществеността за първи път през март 2011 в автосалона в Женева. Търсенето след това надхвърля очакванията: само през 2012-а в Германия има разрешителни за внос на 44 броя, при положение че времето за изработване е в рамките на една година преди да се започне с доставката.

Както и при предходника Murciélago, под капака на Aventador е монтиран бензинов двигател с 12 цилиндъра и с обем 6,5 литра. В хода на от около 50 конски сили до общо 515 kW (700 конски сили) мощността се увеличава, а чрез намаленото с 90 кг общо тегло моментът на въртене на Aventador се повишава от 650 Nm на 690 Nm при 5,500 завъртания на минута. По този начин за 2,9 секунди се ускорява от 0 на 100 км/ч – 0,6 секунди по-бързо от предходните модели. Малкото тегло отчасти може да се обясни с подсилената с въглеродни влакна самоносеща каросерия. И Aventador, и Murciélago, са със задвижване на четирите колела, но при новия модел е с последователно седемходово задвижване, вместо с предишните шест хода. Според Lamborghini този вид собствена разработка, носеща името Independent-Shift-Rod (седемскоростна трансмисия) , може да смени предавка само за 50 милисекунди и може да се избере между автоматично или ръчно преместване на предавките. Освен това теглото и конструктивната големина са наполовина намалени спрямо междувременно действащата скоростна кутия с двоен съединител. Разходът на спортния автомобил достига до около 16 л/ 100 км, емисиите на CO2 са средно 370 гр за 100 километра – с това, чрез общото отношение мощност/вредни вещества, Aventador достига клас за емисии на вредни вещества Евро 5.

Варианти на Aventador

Aventador J се базира на купето и е специален модел, който се произвежда като единична поръчкова бройка. Ако базисната цена на купето лежи на границата от 312,970 евро, то при модела J тя се движи около 2 милиона. Очевадните разлики са отказа от покрив и преди всичко от предни стъкла. По случай 50-тия рожден ден на Lamborghini през април 2013-а се появява специалният модел LP720-4 50th Anniversario. Специалният модел е с типичния стайлинг: двигателят е подсилен с 14 kW (20 конски сили) на 720 конски сили, но спрямо бронята и страничните крила не са предприети преработки.

Lamborghini Aventador в сравнение с предходника си Lamborghini Murciоélago

Технически погледнато купето и кабриото са почти идентични, както и стойностите за ускоряване и максималната скорост. При кабриото, за разлика от предходника, са поставени две отделни половини от въглеродни влакна (карбон) вместо текстилен покрив. Друга особеност на Aventador-а е процесът на стартиране, който се осъществява не чрез ключ за превозното средство, а чрез стартиращ бутон, който се намира под червено покритие. Заради отворите за охлаждане, които се отварят автоматично при по-висока скорост, Aventador напомня за военен джет. Обща характеристика и на двата модела са вертикално отварящите се нагоре врати (тип „ламбо“). Новост при Aventador-а е вграденият в средната консола TFT екран.