Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
toyota-tundra-l-01.jpg

Toyota Tundra

Toyota Tundra Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Toyota Tundra, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Нови от:
Употребявани от:
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

В много страни японският концерн за конструиране на превозни средства Toyota е представен доста убедително в края на 60-те години с моделите от производствената серия Toyota Hilux в сегмента на лекотоварните пикапи. Употребяваните предимно като работни превозни средства малки пълноразмерни пикапи от първото поколение биват разработени през 80-те години в превозни средства с удобно оборудване и с V6 двигатели, кaто скоро след това идват в търговската мрежа с двойна кабина и 5 места и по този начин се считат за алтернатива на спортните джипове, побиращи големи обеми товари. Тази концепция се оказва особено успешна на важния северноамерикански пазар. Но това, което все още липсва в програмата на японците, е определено по-модерен пълноразмерен пикап по образец на големите американски пикапи, който да е нагоден към по-големи мощности на двигателя – клас осем цилиндъра , и може да бъде използван като устойчиво теглещо превозно средство. Тази задача се поема през 2000 г. от Toyota Tundra , който слиза от поточната линия като водещ модел на производствената серия на пикапите в американски заводи на производителя.

Tundra се произвежда от 2007 г. с три вида колесна база

Стабилно оформена предница, голяма хромирана решетка, разширени подкалници със своето излъчване в стила на типичния американски пикап от пълноразмерния клас – това демонстрира тежката почти два тона Toyota Tundra от самото начало на въвеждането си на пазара през 2000 г. Даже и оптически, тя има своята претенция за водещ модел в програмата на пикапите на японския производител. Пикапът Tundra се предлага с три различни варианта на каросерията и две различни колесни бази – с 3,26 метра и 3,57 метра дължина. Второто конструктивно поколение допълва със своята удължена версия с колесна база от почти 4,20 метра моделната палитра през 2007 г. и със смяната на поколенията през 2013 г. размерите остават непроменени.

Версии на каросериите на пикапите Toyota Tundra

Като базисен модел слиза от поточната линия с късо шофьорско купе с две врати в САЩ. Като два варианта с четири врати може да бъде открит пикапът с двойно шофьорско купе и с още по-удължен подкалник като Toyota Tundra Crewmax. Най-големите модели от производствената серия достигат обща дължина от 6,30 метра, докато моделите с две врати влизат в търговската мрежа с дългата си почти 5,33 метра каросерия. Производителят променя при третото поколение обозначението на конструиране на купета, при което изкарва на пазара моделите с четири врати като Toyota Tundra Double Cab и Tundra Access Cab. По този начин отново се подемат названията на шофьорските кабини от първото поколение на пикапите.

В топ версиите на Tundra работи V8 двигател

Пилотната версия на Toyota Tundra в началния пазарен период е оборудвана от конструктора с V6 двигател с 3,4 литра обем, който може да представи на пикапа мощност от 142 kW (193 конски сили). През 2005 г. мощността на V6 агрегата се покачва до 176 kW (239 конски сили). Японците монтират в топ версиите през първите години на производство осем цилиндъра, които предоставят мощност до 183 kW (248 конски сили). От 2007 г. моделната палитра се разширява с по-мощна V8 машина с 5,7 литра обем и с капацитет от 284 kW (386 конски сили).