Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
morgan-l.jpg

Morgan

Едно от най-старите семейни предприятия в британското автомобилостроене, една от най-дълго произвежданите в световен мащаб серии автомобили, най-традиционните двуместни коли, изградени върху дървена конструкция – подобни суперлативи създават имиджа на марката спортни автомобили на производителя Morgan Motors. Основаното през 1909 година британско предприятие първоначално прави впечатление с триколесни автомобили: триколеските на Morgan се използват както като товарни автомобили, така и като състезателни. Става ясно, че британците ще разширят продуктовата си гама и от средата на 30-те години спазват традицията на класическите английски двуместни спортни автомобили. И през следващите десетилетия Morgan остава специалист в двуместните коли, но по-късно започва да произвежда и спортни купета. През 2011 година Morgan си припомня отново за своето начало и от 50-те години започва да произвежда един триколесен модел, класифициран като мотоциклет.

Morgan 4/4 е класиката в програмата от двуместни автомобили на производителя

Двуместният автомобил Morgan 4/4 става най-голямата класика в програмата на британците. Пуснат на пазара през 1936 година, Morgan модифицира с течение на десетилетията почти изцяло технологията на Morgan 4/4. Принципът на конструкцията и външността обаче остават почти непроменени. Morgan 4/4 става за мнозина пример за английски двуместен автомобил. За това допринася и фактът, че конструкторът използва за олекотяването материал, който отдавна е изчезнал в автомобилостроенето: твърдата, но лесна за оформяне дървесина на ясена. Тя служи като рамка на каросерията както при по-мощните Morgan Plus4, така и при модерните Morgan 4/4. Един от най-леките и поради това най-бързи варианти на двувратия 4/4 е пуснат на пазара от Morgan през 2009 година като Morgan 4/4 Sport.

Двувратият Morgan Plus8 е пуснат от 1969 г. като втора серия

Като втора серия с по-големи габарити и по-мощни мотори Morgan налага от 1969 година двувратия Plus8. Сърцевината на моделите е даващият името им V8 двигател, който е осигурен от Rover и дава до 110 кВт (150 к. с.). С течение на времето двуместният Morgan Plus8 е оборудван до края на производството си през 2004 година с V8 агрегати с различни работни обеми, които осигуряват до 140 кВт (190 к. с.).

С Morgan Roadster през 2006 година на пазара се появява нов четириместен автомобил

През 2006 година британците представят един външно много леко променен наследник, който носи скромното име Morgan Roadster. Morgan Roadster обаче сега е конструиран като четириместен автомобил. И при моторното оборудване се променя нещо: вместо V8 двигател производителят залага при Morgan Roadster на V6 моторите. Доставчик става американският производител на двигатели Ford, който осигурява и агрегатите за по-новите модели Morgan 4/4.

Morgan Aero 8 и купето наследник

През 2002 година Morgan представя един луксозно оборудван и изцяло обновен като дизайн спортен автомобил. Кръстеният Morgan Aero 8 модел се произвежда до 2009 година с един V8 мотор на BMW с до 274 кВт (373 к. с.). Чак при версията купе Bereits се вижда, че производителят е променил насоката си: от 2011 г. производството на спортни автомобили е допълнено от нови серии купета като Morgan Aero SuperSports и Morgan Eva GT.

Преглед на допълнителните линкове