Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
maserati-ghibli-side

Maserati Ghibli

Maserati Ghibli Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Maserati Ghibli, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Нови от:
Употребявани от:
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

С елегантни линии и с конструкции със състезателни двигатели като моделите Gran Turismo предприятието Maserati се налага през 50-те години като производител на ненадминати купета и кабриолети, които са замислени като серийни модели за уличното движение, но също така се радват и на успех в професионалните моторни спортове без да бъде променена формата им. Maserati разработват през 60-те години друга продуктова стратегия: не само подаваните наименования на моделите, но и оптиката биват модернизирани, като още по-отчетливо от преди те трябва да отразят силата на монтираните двигатели. На фона на това възниква голямо купе с доста изнесена назад пътническа кабина, косо падаща линия на покрива и дълъг капак на автомобила, което идва на пазара през 1966 г. с наименованието Maserati Ghibli, първият модел, кръстен на пустинен вятър. През 90-те години производителят използва легендарното име за замисленото в стила на лимузините компактно купе с битурбо техника. Повторното си издание Maserati Ghibli преживява през 2013 г. като лимузина Gran Turismo с четири врати. И тук Maserati Ghibli написва фирмена история: за пръв път италианците предлагат модел, който има дизелов двигател.

Maserati Ghibli като Gran Turismo купе и кабриолет

Първото поколение на Ghibli е произведено в периода от 1966 – 1973 г., като в основата на проектирането в традиционния дух на Gran Turismo е италианският дизайнер Джиуджиаро. Въпреки дължината си от цели 4.60 метра и ширината си от 1.80 метра Maserati Ghibli е замислен само като двуместен модел. Оптически самостоятелно въздействащ вариант на кабриолет допълва програмата през 1968 г. При моторизацията на Maserati Ghibli производителят на по-късен етап монтира V8 агрегат с 4.7 литра обем, който предоставя мощност от 250 kW (340 конски сили). Върховият модел е Maserati Ghibli SS с 4.9 литра двигател и 260 kW (354 конски сили).

Maserati Ghibli от битурбо ерата

Към края на ерата през 80-те и 90-те години, белязана от битурбо техниката, конструкторът използва името Ghibli за компактно купе, което произлиза от Maserati битурбо. Моделът с четири врати може да бъде открит с версии на двигателя с обем 2.0 и 2.8 литра и с двоен турбокомпресор. Стойностите на мощността на конструираното между 1992 и 1997 г. Maserati Ghibli варират според избора на двигателя между 212 kW (288 конски сили) и 228 kW (310 конски сили). При тунингованата V6 спортна версия Maserati Ghibli битурбо може да вдигне до 246 kW (335 конски сили).

Maserati Ghibli лимузини

През 2013 г. италианците вдъхват живот на легендарното Maserati Ghibli с лимузина с четири врати, която не само подема името от 60-те години, но също така може да се разпознае по дизайна на каросерията, че за извор на вдъхновение е послужил Maserati Ghibli от първото поколение. Дългата почти пет метра спортна лимузина е оборудвана с бензинов двигател 3.0 литра битурбо , който предоставя на новото поколение на Maserati Ghibli мощност от 243 kW (330 конски сили). При варианта с увеличена мощност на 301 kW (410 конски сили) в програмата е налице Maserati Ghibli както със задвижване на задните , така и на всички колела. Премиерата за е V6 дизел, с който Maserati Ghibli се превръща в първия дизелов модел на производителя.