Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
great-wall_l.jpg

Great Wall

Китайският автомобилен производител Great Wall Motors, на кратко GWM или с пълното наименованиe Baoding Great Wall Automobile Holding Co. Ltd, произвежда вече повече от тридесет години предимно джипове и пикапи. От 2010 г. фирмата със седалище в Баодинг, провинция Хъбей, се счита за най-големия китайски производител на джипове, но като цяло за седмия по големина китайски автомобилен производител. Приблизително половината от размера на произведените от компанията джипове и пикапи принадлежи на спортните автомобили, вановете, а от няколко години и на колите тип лимузина. Името, също както и картината на логото, носи препратка към Великата китайска стена. По този начин производителят иска да наблегне на устойчивостта във времето, която колите му притежават. Когато човек хвърли поглед върху капацитета на производство на Great Wall, ще забележи, че в последните години той рязко се е увеличил. През 2005 г. са произведени 170.000 автомобила, през 2010 г. – 400.000, а през 2012 г. – 675.000 модела с марката Great Wall, от които почти 100.000 са били изнесени за други страни. В днешно време за Great Wall Motors работят приблизително 18.000 души, като производството се разпростира в дванадесет държави по целия свят.

След основаването си през 1984 г. компанията Great Wall се нуждаела от начален период за навлизане в спецификата на производството. В началото произвеждали почти изцяло пикапи, докато най-накрая през 1998 г. стигнали най-върхови позиции в производството на пикапи на китайския пазар. През същата година започнали големи изследователски дейности, свързани с нови превозни средства. През декември 2003 г. Great Wall навлиза на хонконгската фондова борса, с което производителят се превръща в първото китайско предприятие, формирало акционерно дружество. Към настоящия момент компанията планира да разшири дейността си и на борсата в Шанхай.

Международните продажби за Great Wall започнали през 2006 г. в Европа, въпреки че били относително малко на брой. Така заминали няколкостотин джипа към Италия заедно с предложение за малки ванове. С това през 2010 г. Great Wall станал единственият производител от Китай, който изнасял превозни средства за Европейския съюз. За да затвърди това положение, през 2011 г. GWM открили фабрика в българския град Ловеч, където се сглобяват модели от така наречените Knock-Down-Kits. Готовите части се доставят от Китай, с което се намаляват разходите за производство.

От 2009 г. автомобилите на Great Wall са налични и в Австралия. С течение на години се основават много фабрики и в Еквадор, Египет, Етиопия, Индонезия, Иран, Нигерия, Русия, Сенегал, Тайланд, Виетнам и Украйна. През 2015 г. Great Wall станала известна с това, че е разширила производството си с 24 завода по целия свят, като планира следващите места, където да изнесе производството си – това са Малайзия, Филипините, ЮАР и Венецуела. Въпреки това през 2013 г. и в местния град Баодинг се е създал нов завод, който трябва да произвежда 500.000 автомобила годишно. Хората трябва да очакват с вълнение как производството на компанията Great Wall ще се развие по-нататък.

Изследвания и развитие

Собствен отдел за изследване и развитие, както вече беше упоменато, е основан през 1998 г. Но това не е достатъчно и през 2010 г. Great Wall започва изграждането на собствен технологичен център в Баодинг, който започва да функционира през 2013 г. Към настоящия момент голяма част от дизайна и техническите характеристики като двигатели, системи за затваряне на вратите, въздушни възглавници възникват благодарение на тясното сътрудничество с различни чуждестранни компании като Autoliv, Delphi Automotive, BorgWarner, Robert Bosch GmbH, Brose, Ricardo plc, TRW Automotive и Valeo.

Най-важните модели на Great Wall

През 2002 г. излиза на пазара джипът Great Wall Safe, базиран на Toyota 4Runner. Моделът притежава четирицилиндров бензинов двигател с обем 2,2л., задвижване на всички колела и петстепенна ръчна скоростна кутия. Great Wall Safe се конкурира с автомобили като Nissan Pathfinder или Suzuki Grand Vitara, но през 2009 г. производството е преустановено.

С един съвсем друг принцип – оптически наподобяващ на кутия, през 2003 г. се появил и до днес произвежданият модел Great Wall Coolbear. Ванът е наличен с двигател с обем от 1,2 до 1,5 л., при което най-добрият модел е с 1,5-литров бензинов двигател и максимални 105 к.с. За шофьора и пътниците има осигурена стандартна антиблокираща система и въздушни възглавници. Също и при Coolbear има големи сходства с други азиатски автомобили. Моделът наподобява най-вече на Kia Soul или Scion xB.