Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
corvette-l.jpg

Corvette

Когато производителят Chevrolet, принадлежащ към американския концерн General Motors (GM), представил през 1953 г. първия Corvette, историята на модела започнала. Това включва технически иновации и редовни промени в сериите. Въпреки кризисните фази от 70-те и 80-те години, които се характеризирали с ниски продажби, GM държали неимоверно на Corvette и запазили традицията на тези първи американски спортни коли, които заради външността си, която не може да се сбърка, поведение на пътя и не на последно място – по-ниско установените ценови равнища от луксозните спортни автомобили, са я превърнали в култова кола през десетилетията. Един статус, с който GM били наясно, така че въвели тази традиционна марка на европейския пазар през 2005 г. като самостоятелна марка Corvette, докато съответните купета и кабриолети излизали на родния американски пазар като Chevrolet Corvette.

Третото поколение на Corvette оформило образа на серията

Първите две поколения Corvette в началните години били произведени като кабриолети в годините от 1953 г. до 1962 г. и от 1963 г. до 1967 г. и на външен вид били ориентирани към италианските модели и към успешния спортен дизайн на британските конкуренти от онова време. Типичният агресивен стил на Corvette, чийто характеристики дълги години оформяли образа на тези американски спортни коли, представили за първи път през 1968 г. двуместен модел, голяма част от чиято каросерия се състояла от фибростъкло и трето поколение, създавано до 1982 г. само с леки промени. Изтегленото назад купе, изключително дългият капак и извитите калници станали отличителни белези на купетата и кабриолетите на Corvette, както и създаденият от средата на 50-те години V8 двигател с мощност от над 400 к. с. и обем от над седем литра.

Нов дизайн и по-малки двигатели за Corvette през 80-те години

Обемът на двигателите през 70-те отвръща на удара по време на петролната криза, която могла да навреди на продажбите на Corvette в САЩ. Инженерите на GM реагирали на това и олекотили спортните автомобили от предложеното на пазара четвърто поколение от 1984 г., модернизирали дизайна и двигателната техника. Оборудван с нов V8 алуминиев двигател, Corvette се приближил през 1997 г. до петото поколение автомобили и за първи път сериен автомобил достигнал магическата граница на максимална скорост от 300 км/ч.

Шестото поколение на Corvette показало мощност на супер спортни автомобили

През 2005 г. на пазара било въведено на пазара шестото поколение Corvette. По-малки и по-тесни – Corvette не били проектирани да бъдат толкова агресивни. Под капака за първи път от началото на създаването на моделната серия на Corvette отново имало един голям V8 двигател с повече от шест литра обем с мощност от 325 кВт (442 к. с.). Той завел Corvette с над 300 км/ч в класа на супер спортните автомобили.

Преглед на допълнителните линкове