Преминете към основното съдържание

Зарядно за акумулатор – тайната на домашната грижа

Зарядното за акумулатор ще Ви позволи да се грижите сами за по-дългия живот на акумулаторните батерии за Вашия автомобила. В тази статия ще разберете как да изберете подходящото зарядно устройство за акумулатор и как да го използвате.

Да имате зарядно за акумулатор на кола е наистина полезно, но знаете ли как се зарежда акумулатор в домашни условия?

 • Научете защо е добре да имате зарядно устройство за акумулатор у дома.
 • Обмислете добре какъв модел да изберете според нуждите си.
 • Научете се да използвате правилно зарядното за акумулатор.
 • Запомнете и спазвайте правилата за безопасност.

Ако вече сте нетърпеливи да научите всичко важно по темата, направете го още сега! Специалистите са го подготвили за Вас.

Защо е нужно зарядно устройство за акумулатор

Животът на акумулатора е ограничен във времето, тъй като в него се извършват химически реакции, независимо дали го използвате, или не. С времето качеството на електролитите в него се влошава, в резултат на което акумулаторната батерия се оказва неспособна да създаде достатъчен заряд за стартиране на автомобила.

В такива случаи е добре да имате подръка зарядно за акумулатор на кола. Благодарение на него ще можете да продължите да използвате акумулаторната батерия възможно най-дълго.

Как да изберете подходящо зареждане за Вашия акумулатор

За да изберете правилно своето зарядно за акумулатор, обмислете добре следните аспекти:

Големина на зарядното устройство на акумулатора

Преценете дали ще има нужда да пренасяте зарядното, за да извършвате зареждане на акумулатора на различни места. Ако е така, изберете по-малък и лек модел

Съвместимост с акумулаторната батерия

Уверете се, че избраното от Вас зарядно е подходящо за акумулаторните батерии, които използвате. Ще намерите цялата необходима информация изписана върху корпуса на устройството.

Необходими функции

Някои устройства за зареждане на акумулатор се предлагат с допълнителни функции, като ускоряване на процеса или зареждане на две акумулаторни батерии едновременно. Преценете внимателно дали е нужно да заплащате допълнително за подобни екстри. И имайте предвид, че колкото по-бавно се зареди акумулаторът, толкова по-дълго ще работи. Функцията за ускоряване не е подходяща за честа употреба.

Зареждане на акумулатор

Ето как можете да използвате своето зарядно за акумулатор сами в няколко стъпки:

Изключване на светлините

Преди да започнете, изключете автомобила и всички вътрешни и външни светлини по него.

Отстраняване на кабелите

Откачете кабелите от клемите на акумулатора. Започнете с отрицателния кабел– той винаги е черен и е включен към клема, обозначена със знак минус. След това откачете и положителния кабел.

Почистване на клемите

Почистете добре клемите на акумулатора със ситна шкурка, телена четка или с мокър парцал и сода бикарбонат. Не докосвайте батерията с голи ръце, тъй като тя е покрита с изсъхнала сярна киселина, която ще изгори кожата и дрехите Ви

Премахнете капачките на клетките

По някои акумулатори има множество капачки, които затварят клетките на батерията. Премахнете ги, за да дадете възможност на газовете от зареждането да се изпарят. Ако има нужда от доливане с вода, можете да го направите сега.

Сложете кабелите на зарядното устройство за акумулатор

Зарядното устройство има два зареждащи кабела – положителен (червен) и отрицателен (черен). Свържете червения проводник към червената клема на

акумулатора (може да е обозначен с плюс или POS), а другия – към черната (на която има изписан знак минус или NEG). Внимавайте двата кабела да са възможно най-далече един от друг. Ако се докоснат, ще се получи искра, която може да възпламени газовете около батерията.

Включете зарядното за акумулатор

Следващата стъпка е да включите зарядното към електрическата мрежа. Оставете акумулаторната батерия да се зарежда цяла нощ.

Изключете зарядното за акумулатор

Изключете зарядното устройство от мрежата. Откачете първо отрицателния кабел, а после – положителния. Завинтете отново капачките, които преди това отстранихте. Закачете отново кабелите от автомобила и включете двигателя, за да се уверите, че акумулаторната батерия е готова.

Важни правила при използване на зарядно за акумулатор

 • Винаги изключвайте напълно автомобила.
 • Никога не докосвайте акумулатори за коли с голи ръце,. Използвайте ръкавици. Не забравяйте, че са пълни със сярна киселина.
 • Първо включвайте кабелите към акумулатора, после – зарядното към електрическата мрежа.
 • Първо изключвайте зарядното от мрежата, после работете с кабелите и клемите.
 • Винаги освобождавайте първо отрицателната клема, после – положителната.
 • Винаги включвайте първо положителната клема, а след това – отрицателната.
 • Зареждайте само в проветриви помещения. В процеса на зареждане се отделят газове, които лесно могат да се възпламенят от искра.
 • Не оставяйте зарядното за акумулатор да работи без надзор.

Всички статии

Акумулатори за автомобили – проверка и смяна

Savetnik · ремонт мпс

Амортисьори – видове, ремонт и смяна

Savetnik · ремонт мпс

Вентилатор за кола – защо е толкова важен

Savetnik · ремонт мпс
Покажи по-малко