Преминете към основното съдържание

Спирачните дискове за автомобила – най-важното, което трябва да знаете за тях

Спирачните дискове са важна част от спирачната система на автомобила. Те осигуряват плавно, бързо и безопасно спиране чрез триене в накладките. Поради голямото натоварване, което понасят, те се захабяват доста бързо. Ето какво трябва да знаете, за да се грижите правилно за тях.

Знаете ли всичко за спирачните дискове?

  • Какво представляват и как функционират,
  • Какви видове спирачни дискове има,
  • Как да предпазите дисковете от износване,
  • По какво да познаете, че спирачните дискове са за смяна,
  • Какво трябва да знаете при подмяната им.

Тук можете да научите най-важното за спирачните дискове. Така ще бъдете сигурни, че няма да имате проблеми със спирачките по време на шофиране.

В тази статия сме събрали най-важната информация за течността за спирачки. Възползвайте се от нея!

Какво представляват спирачните дискове

Спирачните дискове са метални дискове, които се монтират на главината на колелото на автомобила и се въртят с него. Заедно с накладките, те са важна част от спирачната система.

Функция на спирачните дискове

Докато спирачните дискове се въртят, накладките остават неподвижни в близост до тях, но без да ги докосват. При натискане на спирачния педал накладките се придвижват към спирачните дискове и се притискат към тях. Така се осъществява триене, което води до намаляване на скоростта или до спиране на автомобила, в зависимост от натиска, оказан върху педала.

Видове спирачни дискове

Плътни. Спирачни дискове от този вид представляват един цялостен, плътен диск от метал. Те са най-често употребявани при масовите модели автомобили.

Вътрешно вентилирани. Спирачни дискове от този вид имат прорязани вътрешни канали, които осигуряват охлаждане на метала. Благодарение на каналите те прегряват по-бавно и това ги прави по-устойчиви на износване и по-надеждни за употреба.

Външно вентилирани. При третия вид спирачните дискове получават вентилация от дупки, които са пробити по тях. В този случай охлаждането е най-ефективно. Това прави тези дискове подходящи за спортни автомобили, които развиват високи скорости и натоварват значително спирачната система.

Износване на спирачни дискове

Начинът, по който работят спирачните дискове, е причина за бързото им изхабяване. При триенето металът се захабява и дискът изтънява. В същото време се появява и прегряване, което от своя страна води до деформация на метала. И в двата случая се получава недобър контакт с накладките, което силно влияе на ефективността на спирачките и на безопасността на автомобила – намаляването на скоростта става по-бавно и спирачният път се удължава. Това води до рискове при управлението на автомобила по време на движение. Ето защо специалистите препоръчват редовна подмяна на спирачните дискове.

Как да предпазим дисковете от износване

Избягвайте локвите. Когато спирате, избягвайте да го правите в големи локви. Ако водата достигне дисковете по време на триене, ще ги охлади внезапно и това ще изкриви метала.

Използвайте доказани марки. Ако използвате спирачни дискове и накладки от доказани марки, те ще се захабяват много по-бавно и ще ги сменяте по-рядко.

Сменяйте дискове и накладки заедно. Не е добра идея да използвате старите, деформирани накладки с нови дискове.

Внимавайте в началото. Нужно е да изминете няколкостотин километра, докато накладките и дисковете се напаснат. През този период избягвайте да спирате рязко.

По какво личи, че дисковете и накладките са износени

Ето няколко признака, че спирачните дискове и накладки имат нужда от подмяна.

Воланът вибрира. Когато натиснете спирачката, воланът започва да вибрира. Причината е в недобрия контакт между дисковете и накладките, който в повечето случаи е предизвикан от изкривявания.

Автомобилът се тресе. Понякога не само воланът, а целият автомобил може да започне да вибрира. Това също е знак, че спирачните дискове не са в изправност.

Промяна в цвета. Ако забележите, че дисковете вече не са сиви, а синьо-лилави, това също значи, че е време да ги смените.

Правила при подмяна на спирачни дискове

При подмяната на спирачните дискове е добре да следвате няколко правила, важни за ефективността на спирачната система, за безопасността на автомобила и тази на участниците в движението около Вас.

Дисковете и на двете колела. Винаги сменяйте спирачните дискове на двете съседни колела едновременно. В противен случай едното колело ще спира по-бързо от другото, а това ще направи автомобила Ви неустойчив и опасен при спиране.

Дискове и накладки заедно. Както вече споменахме, най-добре е да ги сменяте едновременно. В противен случай ефективността на спирачките Ви няма да бъде достатъчно надеждна.

Винаги от една и съща марка. Това е най-добрият начин да осигурите добро напасване на частите, добра ефективност и максимална безопасност на спирачната система на Вашия автомобил.

Всички статии

Акумулатори за автомобили – проверка и смяна

Savetnik · ремонт мпс

Амортисьори – видове, ремонт и смяна

Savetnik · ремонт мпс

Вентилатор за кола – защо е толкова важен

Savetnik · ремонт мпс
Покажи по-малко