Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.

Начини за премахване на ръжда и превенция от корозия по колата

Безспорно ръждата е един от най-досадните и в същото време често срещани проблеми, свързани с поддръжката на превозните средства. Затова е важно да знаем как да се борим с нея – не само как да я отстраним, но и какви са причините за появата й, за да ги избягваме.

По-долу ще намерите нашите съвети за това как да се преборите ефективно с проблема с ръждата и още важна информация относно:

  • Правилната поддръжка на колата и методите за превенция от корозия;
  • Основните причини за появата на ръжда по автомобила;
  • Начини за почистване на вече съществуваща ръжда.

Научете как да предотвратите навреме появата на корозия и как да гарантирате правилното отстраняване на ръжда от автомобила си, ако вече се е появила такава.

Предотвратяване на появата на ръжда

Най-общо казано корозия се получава при окисляване, вследствие на взаимодействието между вода и метал. Резултатът е появата на ръжда. Няма съмнение, че най-добрият метод за справяне с този проблем е превенцията. С правилна поддръжка има огромен шанс той изобщо да не се появи. За да предпазите ефективно колата си от появата на ръжда, спазвайте следните няколко основни правила:

Редовно миене и обща грижа

Не пренебрегвайте значението на почистването на автомобила. Освен за добрия външен вид, то помага и за предпазване на повърхността от нарушаване. Добре е колата да се мие поне веднъж на две седмици, а при зимни условия – дори и по-често. Препоръчително е да се слага вакса на всеки четири месеца. Имайте предвид, че солта е основен причинител на корозия на метала. Доказано е, че в държави, където през зимата по пътищата се пръскат солени разтвори, колите са по-склонни към образуване на ръжда.

Грижа за вътрешните повърхности

Ръждата може да се появи не само отвън. Тя може да повреди и отвътре купето на Вашия автомобил. Ето защо вътрешността на колата също заслужава специална грижа и внимание от Ваша страна, и съответно превантивни мерки срещу появата на ръжда.

Ако разлеете нещо на пода, опитайте се да почистите и подсушите повърхността възможно най-бързо. Ако колата Ви е с мек покрив или люк, бъдете особено внимателни да не допуснете вода да проникне през пролуките и да нанесе досадни щети на интериора. Кондензът, който се образува по стъклата при студено време, също може да създаде проблеми. От вътрешната страна на вратите се събира влага, която може да доведе до появата на ръжда.

Защита от пукнатини и драскотини

Грундирането и боядисването осигуряват на метала добро изолиращо покритие, което също спомага за предотвратяването на корозия. Ето защо е важно редовно да следите за целостта на покритието и да не допускате появата на пукнатини, подутини и драскотини върху каросерията.

Използване на специални покрития

Допълнителните покрития са друг отличен начин за борба срещу корозията и предпазване от ръжда по колата. Това може да се осъществи с помощта на различни продукти – китове, уплътнители и антикорозионни материали, които се нанасят върху най-застрашените от корозия области в автомобила – прагове, шаси и подкалници.

Редовна проверката за ранни признаци на корозия

Редовно преглеждайте дали по колата Ви не се появяват балончета вода. Те са един от първите предвестници за началото на корозионен процес – сигнал, че отдолу, под тях вероятно е започнала появата на ръжда. Преглеждайте периодично зоните около двигателя и резервоара, както и долните части на автомобила, включително праговете, шасито и външните боядисани части.

Почистване на ръжда от метал

Въпреки добрата грижа и всички усилия обаче понякога се оказва твърде късно за превантивни мерки. В такива случаи е добре да знаете как да подходите, за да се преборите с проблема. Въпреки че боята осигурява добра защита за каросерията от външните условия, с времето неизбежно се появяват малки драскотини, които неминуемо създават благоприятни условия за развитие на ръжда.

На практика ръждата представлява повърхностният слой, в който протича същинският процес на корозия. Именно затова първата стъпка е механичното й отстраняване с помощта на телена четка или шкурка. Като втора стъпка е добре засегнатите участъци да бъдат покрити с преобразовател на ръжда, който да спре нейното действие и по-нататъшна поява. Той се нанася лесно с четка или с напръскване, ако е под формата на спрей. Бъдете особено внимателни да не пропуснете някое местенце – в такъв случай ръждата ще продължи да се развива и да нанася щети по Вашия автомобил. След отстраняването на ръждата, отгоре се нанася допълнително защитно покритие, което гарантирано да предпазва метала.