Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.

Моторни масла – необходимост за всеки двигател

Моторни масла се наричат продуктите, които осигуряват смазване, прочистване и охлаждане на двигателите с вътрешно горене. Те биват минерални, синтетични или полусинтетични. Имат различни характеристики, така че да са подходящи за различните видове двигатели.

За да направите правилния избор на масло за Вашия автомобил, научете повече по тези въпроси:

 • Какво представляват моторните масла;
 • Кои са най-важните им характеристики;
 • Какви видове масла се предлагат на пазара;
 • Как да изберете най-подходящия продукт за своя автомобил.

Какво представлява автомобилното масло

Маслата за автомобили се произвеждат от петрол или синтетични вещества. Задачата им е да смазват движещите се елементи на двигателя, да го прочистват и да охлаждат определени негови части.

За да осигурите добра работа на двигателя и да го предпазите от сериозни повреди, нужно е редовно да проверявате маслото в него, да го доливате и сменяте при нужда. Ако не поддържате нужното количество масло в системата, движещите се части ще се повредят. Нараства рискът от блокиране и дори пълно унищожаване на мотора.

Основни характеристики

Качеството и функционалността на автомобилното масло зависят от стойностите на следните параметри:

 • Специфично тегло,
 • Вискозитет при ниска температура,
 • Вискозитет при висока температура и натоварване,
 • Температура на сгъстяване,
 • Съдържание на добавки,
 • Стабилност,
 • Пламна точка.

Видове моторни масла

Основната класификация е според веществата, от които са произведени:

Минерални

Произвеждат се чрез дестилация на нефт. Различното качество на продуктите е следствие от разликите в качеството на самата суровина и прецизността на преработката й. Затова крайният резултат не винаги е достатъчно удовлетворителен. Необходимо е добавяне на вещества – добавки, които да го стабилизират. Това е най-евтиният вариант, който можете да намерите.

Синтетични

Те също са на петролна основа. Произвеждат се от пропан-бутан, който важи като най-чистия петролен продукт. Това са най-скъпите масла. Вискозитетът им е много добър и остава стабилен при различни температури – особено важна характеристика за работата на двигателя. Освен това се разграждат трудно и не отделят твърде много вредни вещества. Основният им недостатък е, че разяждат доста бързо уплътненията и гарнитурите.

Полусинтетични

Тези масла съдържат смес от минерални продукти и синтетични добавки, характерни за синтетичните масла. Среден клас – и като цена, и като качество.

Какво автомобилни масло да изберете

Истината е, че няма общовалидна препоръка за това кое е най-доброто моторно масло. Като цяло синтетичните масла важат като най-качествени. Това обаче не е универсално правило и изборът зависи от конкретните дадености на автомобила. Когато избирате масло е важно да се съобразите с инструкциите на производителя на двигателя и с пробега на автомобила. Ако двигателят е стар и силно износен, добре е да сложите масло с малко по-голям вискозитет от препоръчителния.

За измерване на вискозитета – гъстотата на маслото, се използва стандартно обозначение на SAE (Society of Automotive Engineers), образувано от буквата W и две числа – преди и след нея, например 5W-40. Числото отпред обозначава вискозитета при ниски температури в зимни условия, при стартиране на двигателя. Числото отзад дава информация за вискозитета при високи температури, по време на работа на мотора. Общо казано по-ниският вискозитет означава, че маслото е по-течно и осигурява по-добра мощност, а по-високият – че е по-гъсто и защитава по-добре от износване.

Освен това маслата се класифицират по стандартите на API (American Petroleum Institute) или ACEA (Association des Constructeurs Européens d’Automobiles) според предназначението им:

Масло за бензинов двигател

По принцип за тези двигатели се използват полусинтетични масла, но за последните си модели производителите масово препоръчват употребата на напълно синтетични масла. Следвайте инструкциите на производителя на Вашия автомобил. Не забравяйте да проверявате маслото редовно и задължително го сменяйте след като изминете около 10 000 км, особено ако шофирате предимно в градска среда.

Масло за двигател, работещ с газ

Двигателите, които работят с LPG, бързо износват маслата. Причината е, че те покачват значително работната си температура. За да подберете правилния продукт, проверете какво масло препоръчва производителят на автомобила Ви за безоловен бензин или потърсете специално масло за работа с газ. Маслото на такъв двигател трябва да се сменя при пробег, равен на 3/4 от препоръчителния.

Масло за дизелов двигател

По принцип моторните масла, които се използват в дизеловите двигатели, са различни от тези за бензиновите. Но напоследък стана практика сред производителите да предлагат универсални масла. В търговската мрежа ще намерите универсални продукти, които могат да се ползват и за двата вида двигатели. Изключение правят съвременните турбодизели, работещи с турбокомпресор или помпа дюза. При тях употребата на специализирани, качествени синтетични масла е задължителна.

Всички статии

2020-RAM-Sport-Offroad

4 по 4 – един автомобил за всякакви места

Savetnik · автотехника
grandlandx-automatik

Автоматична скоростна кутия – удобство или предизвикателство

Savetnik · автотехника
All engine - fixing problems

Ангренажна верига – функции, проблеми и смяна

Savetnik · автотехника
Покажи по-малко