Преминете към основното съдържание
Volkswagen Transporter

Най приложимото в ежедневната употреба превозно средство – VW Transporter с 250 варианта на оборудване “Бръмбарът“ VW и VW Transporter имат не само технически много общи неща. Тези две производствени серии на концерна Volkswagen, които се движат по поточните линии във Волфсбург и Хановер, се превръщат през 50-те години в емблема на икономическия подем. „Бръмбарът“ става легенда в историята на лекотоварните автомобили, а минибусът „Були“ (Bulli) достига до същия статус в качеството си на превозно средство за свободно време и къмпинг и защитава чрез широката комерсиална употреба на всяка своя моделна серия имиджа си на най-продаваното лекотоварно транспортно средство в Германия. Наред с предимствата си в ежедневната употреба от голямо значение си остава и неговата гъвкавост: в моделните серии на VW T5 са налице повече от 250 различни вида изработки с две колесни бази, три височини и четири товарни класа от 2.6 до 3.2 тона. Два бензинови и четири TDI двигателя са на разположение в тази серия за VW Transporter. Моделните серии на VW Transporter от 1950 г.

  • VW T1 (1950 – 1967 г.): от VW T1 фирмата от Волфсбург пласира от производството на този модел през 70-те години около 182 екземпляра в и извън страната. И до днес закръглените VW Transporter-и от първото поколение с тяхното знаменито лакирано V на предницата и предната броня от две части си остават търсени колекционерски обекти. Към това се причислява предимно специално конструираният модел VW T1 със своите странични прозорци и такива на тавана, наречен още „Самба“ (Samba).
  • VW T2 (1967 – 1979 г.): през двата производствени цикъла, дълги почти тринайсет години, VW Transporter затвърждава своята слава на издръжливо и приложимо навсякъде комерсиално превозно средство както за търговски цели, така и за свободното време. VW T2 „пораства“ с 26 сантиметра в дължина и получава в серийното производство непрекъсната предна броня, както и странична плъзгаща се врата. В Европа биват пласирани почти три милиона бройки VW T2 на Volkswagen.
  • VW T3 (1979 – 1990 г.): Ъгловият VW T3 е последният VW Transporter със заден двигател. Моделната палитра е разширена с дизелови двигатели и задвижване на всички колела, а боксерният двигател бива преустроен от въздушно на водно охлаждане. Volkswagen успява да продаде почти два милиона броя от VW T3 по целия свят.
  • VW T4 (1990 – 2003 г.) и VW T5 от 2003 г.: първият VW Transporter с двигател в предната част е осъществен с модел T4. С въвеждането в употреба на новата двигателна техника фирмата от Волфсбург разработва засилено техния VW Transporter в минибус с удобство на лекотоварен автомобил. За търговски нужди се налагат четири форми на модела.

Модели на VW Transporters

  • VW Transporter ван: затворената версия на VW Transporter в товарния клас на леките комерсиални превозни средства с допустимо тегло до 3.2 тона се предлага с три различни височини на покрива и две различни по дължина колесни бази и товарно пространство с обем от 5.8 до 9.3 кубични метра. Според оборудването и полезният товар на лекотоварните комерсиални превозни средства варира между 0.8 и 1.4 тона.
  • VW Transporter комби: в качеството си на минибус VW Transporter превозва според опциите на местата за сядане между шест и девет лица. В програмата на серията VW T5 има четири различни изработки с нормален покрив, покрив със средна височина и висок покрив, както и две колесни бази, дълги 300 и 340 сантиметра.
  • VW Transporter бордови камиони: в четири версии с обикновена и двойна кабина, с два вида колесна база VW Transporter се предлага с конструкция на бордови камион. С по-късата колесна база и единична кабина площта за товарене обхваща почти пет квадратни метра. При удължената с четиридесет сантиметра колесна база е увеличена полезната площ за товарене на 5.7 квадратни метра. При двойната кабина може да бъде използвана площ за товарене от 4.2 квадратни метра. Като допълнение VW Transporter бива предлаган в тази конструктивна серия като бордови камион с по-ниска платформа за по-леки товари.
  • Шаси на VW Transporter: за гъвкава употреба в случаи на необходимост, за пренасяне на товари, хладилна техника, изсипване на товари – за това фирмата от Волфсбург предлага техния VW Transporter също и като шаси за всякакъв вид конструкции. Шасито може да бъде доставено с дължина от 300 и 340 сантиметра с единична и двойна кабина. Предвидено е за допустимо общо тегло между 2.8 и 3.0 тона.