Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
default-banner-l-01.jpg

Toyota Corolla Verso

Toyota Corolla Verso Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Toyota Corolla Verso, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Употребявани от:€ 500,-*
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

Преди японският производител на превозни средства Toyota да започне да пренарежда през 2009 г. своята моделна програма в класа на вановете и да ги предлага в търговските мрежи като 7-местни или 5-местни просторни лимузини под общото наименование Verso и Verso-S, азиатците категоризират семейните си ванове според големината им в различни производствени серии. Името Verso е използвано първоначално в края на 90-те години като допълнение към наименованието с цел да разграничат по-високо конструираните модели с гъвкава концепция за седалките от лимузините и комбитата. По това време програмата на вановете на автомобилния конструктор се състои от един пилотен модел, който влиза в класа на минивановете и е въведен на пазара с името Yaris Verso. Върховите модели са слизащите като 7-местни от поточната линия пространствени лимузини, които се установяват като последователи на Picnic от 2001 г. в производствената серия Avensis. Междувременно Toyota позиционира компактните ванове, които трябва да завършат програмата на средния клас от страната на Corolla. Представеният на европейските пазари компактен ван през 1997 г. е с различни модификации на седалките като 4-местен или като 6-местен, но след това за съжаление е спрян. Едва произвежданото след това от 2001 г. до 2009 г. второ поколение на Corolla Verso се появява на пазарите в европейските страни.

Нетипична пространствена концепция за предшественика на Verso –Toyota Corolla Spacio

Фактът, че Toyota през втората половина на 90-те години не прави никакви предложения в класа на компактните ванове, не е непременно неразбираем, като се хвърли поглед на програмата на японците. Но очевидно зад всичко това стои стратегия – да бъде използван целево бумът при просторните лимузини. Защото със сравнително големи по размер 7-местни автомобили като Picnic и Previa японците са добре представени в този сегмент на европейските пазари. На родния си пазар и в други части на света имат предложение на Spacio или Verso в класа на компактните ванове. Нетипичното в случая са предшествениците на Corolla Verso, които биват пуснати в продажба в Азия и Северна Америка, а на премиерата си на пазара са като 4-местни автомобили с две отделни седалки на втория ред. Като опция компактният ван може да бъде оборудван с трета седалка при задните седалки. По този начин дългата около 4,20 метра и почти 70 метра широка Corolla Spacio/Verso може да бъде устроена като 6-местен автомобил. Тъй като покривите на вановете на Toyota Vans са конструирани с височина 1,63 метра, а задната врата е изработена с кубична форма, задните седалки на третата редица предлагат дори и на възрастни пътници достатъчна свобода в горната пространствена част. След повече от половин година след въвеждането си на пазара ванът е на разположение с типичното разпределение на местата – като 5-местен.

През 2001 г. Toyota донася модела Corolla Verso като 7-местен в Европа

След като японците подаряват на Spacio в края на 90-те години още един фейслифт, през 2001 г. започват да предлагат изцяло преобразено ново поколение, което идва и в Европа с името Corolla Verso и с което конструкторите се сбогуват с нетипичната концепция за седалките на предшествениците му. Въпреки трите версии на оборудване при Corolla Verso има традиционно разпределение на местата като 7-местен ван, както е типично за повечето модели от класа. Въпреки компактните размери има три прибиращи се седалки на втората редица и трети ред с две отделни седалки, които могат да бъдат напълно сгънати, за да се образува равна площ за поставяне на багаж.

Toyota Corolla Verso предоставя между 70 и 900 литра товарен обем

С ниско прикачения праг на багажното отделение и широката задна врата конструкторите на Toyota се грижат за улесняването на достъпа до багажника. Ако всички задни седалки се сгънат, то тогава при Corolla Verso от серийната линия от 2004 г. са на разположение около 900 литра максимален товарен обем. Като 5-местен модел багажното отделение на компактния ван на Toyota предлага транспортиране на багаж с обем от 400 литра. Това е стойност, изцяло типична за целия клас на компактните ванове. Само при влизането в употреба на всички 7 места с вдигнат трети ред Verso моделът от производствената серия Corolla не може да предложи особена практична употреба на багажника: в тясното пространство зад седалките могат да се подслонят едва 70 литра.

От 2004 г. Corolla Verso слиза от поточната линия на турския завод на Toyota

С моделната гама от 2004 г. японците усъвършенстват видимо Verso версиите на Corolla. Ако преди това вановете слизат от поточната линия в Япония с дължина от около 4,24 метра, ширина над 1,70 метра, както и височина на покрива от 1,61 метра, то вановете в Япония пристигат вече със значително по-големи размери. Toyota разтяга каросерията на Corolla Verso с повече от 10 сантиметра на 4,36 метра и същевременно добавя и в ширината около 7 сантиметра – вече е 1,77 метра. Като допълнение има и оптически изменения при моделирането на предната и задната част. Допълнителни нововъведения: Toyota Corolla Verso се произвежда от 2004 г. за европейските пазари в предприятието в Турция, където компактните ванове слизат от поточната линия до 2009 г. преди да бъдат отделени от посечения като техен наследник Toyota Verso.

От 2005 г. Toyota за Corolla Verso предлага по-мощни дизелови двигатели

През годините от 2001 г. до 2004 г. Toyota поставя тежестта на програмата на своите компактни ванове върху бензиновата версия. Така Corolla Verso се предлага в два различни класа на обем и мощност, докато ванът като дизел е само с едно оборудване. В основната изработка е заложен един бензинов двигател с 1,6 литра обем, който предоставя на Verso от производствената серия на Corolla мощност до 81 kW (110 конски сили). При най-мощните си разработки Toyota вгражда 1,8-литрово задвижване с до 99 kW (135 конски сили). Като употребявани са моделите от първата конструктивна фаза, а на по-късен етап има и дизел с определено по-слаби възможности на мощността. Причината: Toyota предлага през 2004 г. само един 2,0-литров дизел, който предоставя на вановете мощност от максимум 67 kW (90 конски сили). Едва от 2005 г. се появява Corolla Verso с два по-мощни дизела за експлоатация, които могат да извлекат до 100 kW (136 конски сили) или 130 kW (177 конски сили) при върховия модел на производствената серия. При бензиновите моторизации по време на втората конструктивна фаза не се променя почти нищо.