Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
SEAT Toledo

SEAT Toledo – полезен, надежден и евтин

SEAT Toledo е компактен автомобил, произвеждан от испанската фирма от 1991 г. насам. Toledo е първата кола на SEAT, направена изцяло след изкупуването на групата от Volkswagen Group. Първото поколение (Typ 1L) е на базата на А2 платформата, която споделя с втората генерация Volkswagen Golf. Моделът е лифтбек с пет врати и с доста сериозно пространство в багажника – 550 литра, което се увеличава до 1,360 със сгънати задни седалки. Първоначално двигателите на Toledo не са толкова мощни, колкото тези на Ibiza и Malaga. Основният е 1.6-литров бензинов агрегат (75 конски сили), а GT версията използва 2.0-литров двигател (115 конски сили). По-късно (след фейслифта през 1996 г.) бензиновите двигателите стават по-мощни, а е добавен и 1.9-литров ТDI.

Второто поколение (Typ 1М) дебютира през 1998 г. като седан с четири врати. Дизайнът е по-заоблен и завършен, а автомобилът споделя компоненти с Volkswagen Bora и Škoda Octavia, които също използват платформата PQ34. Toledo обаче е най-спортният модел на тази платформа, а таблото е взето от първото поколение Audi A3. Тази генерация се произвежда в Белгия, за разлика от първата, сглобявана в Испания, което води и до повишено качество. Съответно – тези машини са по-търсени на пазара на употребявани автомобили. Багажникът вече се отваря по традиционния начин, но и е с по-малък обем 500 литра (830 със свалени седалки). Година по-късно Toledo става основата на нормален хечбек – SEAT Leon. Основният двигател е 1.6-литров (100 конски сили), а другите опции са 1.8-литров (127 конски сили) и най-мощният – 2.3-литровият VR5 (150 конски сили). Дизеловите двигатели са 1.9-литрови TDI с две различни мощности. През 2005 г. VR5 е подобрен и мощността е увеличена с 20 конски сили, като подобни ъпгрейди застигат и другите двигатели.

Алтернативен и надежден

Третото поколение Toledo е представено през 2004 г. Дизайнът на екстериора е напълно различен от този на предшественика, като сега автомобилът е хечбек седан с пет врати. Макар че доста прилича на компактен ван – предницата е на Altea, покривът е висок, а задницата е вдъхновена от неуспешното Renault Vel Satis. Тази генерация изхвърля всичките претенции за спортен дух за сметка на по-луксозен и алтернативен имидж. Багажникът остава просторен – 500 литра, като обемът му се увеличава до 1,440 със свалени задни седалки. Механично Toledo Typ 5P е идентичен с петото поколение Golf. Двигателите са като на другите сходни машини на Volkswagen Group – редови четирицилиндрови, като мощността на бензиновите варира от 103 до 152 конски сили, а тази на дизеловите – от 106 до 142 конски сили. През 2006 г. TDI дизелът вече е с увеличена мощност (172 конски сили). Любопитно е, че Toledo е изключително надежден автомобил – дори повече от Audi A3 и Volkswagen Golf, с които споделя една и съща платформа. Резултатите на Dekra също го доказват – Toledo се справя по-добре от средното ниво за класа по отношение на честотата на дефектите. Стандартни за моделите са ESP и въздушни възглавници. Производството на това поколение е прекратено през 2009 г. заради ниските продажби. Сериозна част от возилата в Испания са използвани като таксита, така че при употребяваните автомобили с голям пробег трябва да се внимава.

През 2011 г. обаче се появи ново Toledo – Typ NH. Автомобилът е доста близък с Škoda Rapid, като и двата са базирани на адаптирана A05+ (PQ25) платформа и се сглобяват в завода на Škoda в Млада Болеслав. Продажбите на този модел започнаха в края на 2012 г., като новото Toledo е в сегмента между Ibiza и Leon. Добро съчетание на цена (по-ниска от Rapid), качество и функционалност. През 2015 г. се появи специална линия SEAT Toledo CONNECT, като моделът е екипиран с Full Link Technology и смартфон Samsung Galaxy A3. Това позволява на потребителя да се свързва с колата и да използва различни функции на SEAT ConnectApp директно по таблото.