Преминете към основното съдържание
Mercedes-Benz Clasa E

Историята на Mercedes-Benz E класа

Mercedes E класа в момента се счита за най-продавания автомобил в горния среден клас в Германия. Зад всяко продадено Audi A6 стоят пет нови автомобила Mercedes-Benz от тази класа и това не е никак учудващо, когато тези модели автомобили бъдат внимателно разгледани.

E класата празнува своя дебют през 1993 г., но само в известна степен, защото всъщност първият автомобил от този клас е Mercedes-Benz 200 от 1984 г. Наименованието E класа е въведено през 1993 г., за да могат да се ориентират клиентите по-добре в гъстата продуктова джунгла на концерна. Автомобилите от този клас принадлежат към горния среден клас и в съответствие с това са във всички възможни форми на лимузината: налични са като комби, купе и кабриолет. Последното изцяло ново поколение се предлага за продажба от март 2009 г. и продължава успешния курс на тази класа.

Каросерия и техника

По желание Mercedes-Benz E класа 2011 е наличен като лимузина с четири врати, като комби с пет врати или като купе или кабриолет с две врати. В съответствие с разнообразието от каросерии варират доста изразително и мерките на Е класата. Всички модели са дълги около 4.700 милиметра, 1.800 милиметра широки и предлагат височина от 1.300 и 1.500 милиметра. Към серийното оборудване принадлежат всички технически изтънчености, които в днешно време се предлагат срещу пари. И най-малкият вариант се предлага с автоматично управляем климатик, който различава по отделно шофьорите и пътниците, система за амортисьори, която напасва товара спрямо положението на пътното платно и дори охлаждаща жабка. Естествено, че е помислено и за безопасността: Mercedes E класа с внушителната си мощност дава сигнал и разпознава преумората на шофьора в обхват над 80 км/ч.

Двигател и мощност

Който кара Mercedes-Benz E класа , е всичко останало на пътя, но не и бавен. Бензиновите двигатели, съответно от 1,8 до 6,2 литра, могат да вдигнат мощност до 410 kW, а който предпочита да кара дизел трябва да се задоволи с 2,1 до 3,0 литра и получава “само” 195 kW. Единствено щадящият околната среда двигател на природен газ със 120 kW до една степен се разминава с очакванията, що се касае до вариант на двигателя, но това е нормално. А само най-малките от всички бензинови двигатели 4V не могат да достигнат максимална скорост от 220 км/ч. Всички варианти с мощност от 185 kW достигат без усилие 250 км/ч, които се задават на автомобила още в процеса на производство. Единственото изключение прави спортната версия, която може да ускори 300 км/ч.

Цена

Въпреки внушителната техника и също така впечатляващата мощност, най-малкият модел на Mercedes E класа 2011 може да се купи вече за 39,000 евро в търговската мрежа – без екстри. Цените за нов автомобил при кабриолетите започват от 46,300 евро.