Преминете към основното съдържание
Mercedes-Benz Clasa B

Историята на Mercedes-Benz B-класа

Под обозначението B-класа Mercedes-Benz въвели компактен ван, който е отскоро на пазара и за това кратко време се е утвърдил в Германия като алтернатива на подобните модели на конкуренцията.

B-класата за първи път била показана от Mercedes-Benz на Женевския автомобилен салон през март 2005 г. Там компактният миниван бил представен за първи път като хечбек вариант с пет врати. Колата трябвало да включва в себе си различни автомобилни концепции и по този начин да отговаря на нуждите на широк кръг от купувачи. Първите числа от продажбите били толкова убедителни, че концернът решил едва три години по-късно да въведе на пазара някои подобрения. Били преработени най-вече съвместимостта с околната среда и икономическата ефективност на B-класата. Очевидно тези мерки се харесали на купувачите, защото днес те са 24% от всички одобрени ванове в Германия, а това е най-продаваният автомобил от този клас.

Каросерия и техника

При дизайна на B-клас 2011 особено внимание било отделено на размерите. В-класата с мерки 4273 милиметра * 1777 милиметра * 1603 милиметра (дължина * ширина * височина) е един от най-компактните ванове на пазара, а освен това вътрешното пространство на автомобила било до 2245 литра. Тази стойност обикновено обхваща само големите лимузини и комбита. Освен тази изключителна характеристика Mercedes B-клас обръща внимание и на сигурността. Тази конструкция премахва опасността за водача при челен сблъсък, понеже двигателят се измества назад под водача, а не върху краката му.

Двигател и мощност

Merzedes B-клас 2011 е наличен с различни двигатели – бензиновите варират от 1,5 до 2,0 л, а дизеловите са 2,0 л. Като максимална мощност първият вариант предоставя до 142 кВт, а дизеловият двигател трябва да се задоволи със 103 кВт. Като максимална скорост се достига между 168 и 196 км/ч, само 2,0 л турбо бензинов двигател се набива на очи с 225 км/ч. Много икономичен е разходът на гориво при В-класа. Докато бензиновият двигател консумира между 6,8 и 7,9 л гориво на 100 км, дизеловият вариант се задоволява с 5,3 л. И не на последно място, може да се използва газов двигател срещу скромно заплащане.

Цена

Който се е решил на Mercedes-Benz B-класа, трябва да плати за нова кола между 24 330 и 31 290 евро.