Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
Kia Rio

Kia Rio идва на пазара през 2000 г. като пилотен модел на Kia

Като притежател на лиценза на Mazda и Fiat южнокорейският автомобилен производител Kia през 70-те години се възползва от скоростния растеж на местния автомобилен пазар, за да се наложи като доставчик на лимузини и комбита среден клас. В средата на 80-те години Kia разработва заедно с чуждестранните си партньори автомобил малък клас с името Kia Pride, който се произвежда в продължение на четиринадесет години и от 1993 г. насам дава гласност на марката от Южна Корея в европейското пространство. Единственият проблем на бързия растеж – експанзията изчерпва финансовия ресурс на предприятието, така че конкуренцията Hyundai се възползва от благоприятната възможност да изгради през 1999 г. голям южнокорейски автомобилен концерн, в който да са обединени марките Hyundai и Kia. Като пръв модел на обединения производител на пазара през 2000 г. идва Kia Rio, която се явява като пилотен модел на Kia в Европа до въвежданетo четири години по-късно на Kia Picanto.

Kia Rio се предлага с два варианта на каросерията

Kia Rio успява да се позиционира със своята дължина от 4,21 метра и ширина от 1,67 метра в представения в Европа с множество модели и обеми компактен клас, където южнокорейците преценяват, че имат добри шансове за Kia Rio благодарение на ниските производствени разходи. В предлагането се откриват две версии на каросерията – като лимузина тип седан и подобна на комби хечбек изработка, която придава на Kia в Европа по-скоро спортна нотка. Като моторизации в програмата си има на първо време агрегат 1,3 литра с 55 kW (75 конски сили). След фейслифта през 2003 г., който удължава Kia Rio до 4,24 метра, се вгражда по-голям 1,5-литров двигател, който разполага със 72 kW (98 конски сили). Недостатък на произвежданата до 2005 г. първа генерация на Kia Rio: като оборудване за безопасност Kia Rio трябва да се задоволи с една единствена въздушна възглавница при мястото на шофьора, а антиблокиращата система при пилотните модели е само като опция.

Подобрено оборудване за безопасност при Kia Rio от 2005 г.

Този минус в безопасността е отстранен при представения през 2005 г. приемствен модел. Намалената с почти двадесет сантиметра в дължина Kia Rio второ поколение получава още в производството електронна стабилизираща система, антиблокираща система с разпределение на спирачната сила, подобрено оборудване на въздушните възглавници с предна и странична защита, както и въздушни възглавници в областта на главата за пътуващите отзад пътници на 5-местния модел. Тъй като версията седан се оказва по-малко успешна в Европа, производителят се ограничава с продажбата на Kia Rio с пет врати, която конструктивно получава динамични задвижвания, пасващи на предната броня.

При Kia Rio има избор от два бензинови двигателя

При бензиновите двигатели са налице при второто поколение на Kia Rio агрегат с 1,4 литра обем и 71 kW (97 конски сили), както и по-голям двигател с 1,6 литра обем и 82 kW (112 конски сили). Като добавка в производствената серия има и 5-ходова трансмисия. По желание Kia Rio може да бъде поръчана с 4-степенна автоматична скоростна кутия в комбинация със задвижване от 1,6 литра. В тази версия Kia Rio стига до разход, който според производителя достига средно до 7,2, което се равнява на CO2 вредни емисии от 171 гр/км.

От 2005 г. Kia Rio е вече и с дизелов двигател

Важни нововъведения при двигателите в технически аспект при второто поколение на Kia Rio: първо на Kia Rio е предоставен дизелов агрегат. Турбодвигателят с акумулираща система с високо налягане разполага с 1,5 литра обем и може да вдигне до 82 kW (112 конски сили). Средният разход според производителя е 4,7 литра дизел, което отговаря на стойност на CO2 вредни емисии от 121 гр/км. По този начин дизеловият модел на Kia Rio е най-икономичният модел в производствената серия на южнокорейския производител. Единственият минус: филтърът за твърди частици е наличен при Kia Rio само като допълнителна опция.