Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
Kia Picanto

Корейският симпатяга: Kia Picanto

Малкият Kia Picanto дебютира през 2004 година, печелейки многобройни почитатели по целия свят. Компактният автомобил предлага завидно пространство, комфорт и надеждност и макар да му липсва изразена динамика, той е наистина икономичен и ефективен.

Малкият автомобил, който предлага много

Kia Picanto грабва окото още от самото начало. Дизайнът му е толкова привлекателен, че дори мъжката част от аудиторията няма как да остане безразлична. Нещото, което изненадва най-много обаче, е обширното вътрешно пространство, въпреки миниатюрното на пръв поглед купе. Но както се предполага, багажникът не може да се похвали със същото, като може да се сметне за нищожен дори за този клас. Каросерията в първото поколение се предлага единствено във вариант с 5 врати и 4/5 места, което е предпоставка за комфортното настаняване на до 5 души. Изпълнението на екстериора е на най-високо ниво, като същото важи с пълна сила и за интериора. Качествените материали предполагат дълъг живот на всички компоненти в купето с минимални следи от износване, дори при дългогодишна експлоатация. Оборудването в модела включва ABS, климатик, аудио система и други, необходими за ежедневието екстри, но при базовата модификация липсва серво усилвател на волана, без който се затруднява управлението на и без това слабо маневреното мини. Двигателите са 2 бензинови – 1.0 (60 к. с.) и 1.1 (64 к. с.), както и един дизелов – 1.1 (75 к. с.), с възможност за ръчна или автоматична трансмисия. И трите агрегата са изключително надеждни, но крайно недостатъчни за динамично шофиране. Може би единствено дизеловият предлага по-сносно ускорение, но цената му е драстично по-висока от тази на петролните му събратя. През 2007 г. компактната кола претърпява лек фейслифт, а четири години по-късно е представено и второто и настоящо поколение на Kia Picanto. Освен генералната промяна в дизайна тук корейското мини е вече достъпно и във вариант с 3 врати, който се характеризира с по-агресивно излъчване благодарение на спортните детайли по броните, огледалата и прозорците. В серийното оборудване вече са включени ESP, халогенни фарове и старт/стоп система, благодарение на която разходът на гориво е още по-драстично намален. Комфортът в купето се подобрява значително поради замяната на предходните седалки с нови, по-ергономични, както и поради увеличеното вътрешно пространство. Противно на очакванията, возията на новото корейско мини е сравнително мека. Явно автоинженерите от Kia са намерили златната среда между удобство и практичност, позволявайки преминаването от един завой в друг с висока скорост, без това да нарушава по какъвто и да е начин сигурността. Най-големият недостатък на модела е може би чувствителното спадане на и без това ограничената мощност при използване на климатик, най-вече при изкачването на големи наклони.

Един от най-сполучливите модели в своята категория

Далеч сме от мисълта, че Kia Picanto е перфектният автомобил. Едно е сигурно обаче – ако човек търси съвременна градска кола на повече от достъпна цена, то именно симпатичният мъник е един от най-добрите избори към момента, особено в сегмента с коли втора ръка. Както всеки автомобил, и той несъмнено създава дребни главоболия като дефекти по светлините и бързо износване на спирачните апарати, но почти несравнимата му надеждност и истински безпроблемната работа компенсират напълно всякакви недоразумения, които биха разубедили бъдещия собственик.