Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
Kia Optima

В Европа Kia Optima се продава до 2010 г. като Kia Magentis

Като доставчик на малки автомобили южнокорейският автомобилен производител Kia започва в началото на 90-те години експанзия в Европа. По този начин корейците се еманципират значително от партньорите си Ford и Mazda, които допринасят през 80-те години за технологическото ноу-хау при производството на лекотоварни автомобили. Като международно ориентирано предприятие Kia разширява стъпка по стъпка своята моделна палитра. Особено важни за пазарното присъствие в Северна Америка и Европа са лимузините от средния клас, които същевременно се считат за особено благоприятни за имиджа и са с високи маржове. След присъединяването към южнокорейските си конкуренти Hyundai Kia използва тяхната производствена линия на лимузината Hyundai Sonata, за да конструира оптически самостоятелно превозно средство своя собствена марка с името Kia Optima. Моделът празнува своята премиера като Kia Optima през 2001 г. На много европейски пазари лимузината от второто поколение се продава въпреки това като Kia Magentis. Производителят уеднаквява своята номенклатура окончателно през 2010 г. и налага своя среден клас през 2011 г. също и в Европа като Kia Optima.

Купе линии за лимузината Kia Optima

С уеднаквяването на наименованията на производствените линии корейците променят същевременно имиджа и излъчването на моделите. Ако конструкторите при Kia Magentis продължават да залагат на добродетелите на пространствените, серийно оборудвани коли с екстри на семейни и пътнически лимузини, то Kia Optima е със спортно-динамична оптика. Относно концепцията за лимузината с четири врати не се променя нищо. Въпреки това немският Kia дизайнер Петер Шрейер избира каросерия, чиято линия на очертание с надлъжно падащия кант на покрива напомня на купе. Това впечатление се затвърждава и от променените външни размери: в дължина Kia Optima е „наддала“ около десет сантиметра и вече е 1.83 метра, докато ширината и височината междувременно са се смалили, за разлика от предшествениците. Kia Optima дели конструктивната си платформа отново с Hyundai Sonata на концерна майка.

Моторизации на Kia Optima

При своето представяне Kia Optima е налична в програмата първоначално с бензинов двигател с два класа на мощност. Пилотният модел е оборудван с агрегат 2 литра, който предоставя на Kia Optima до 122 kW (165 конски сили). Така лимузината изминава разстоянието от нула до сто километра за 10.9 секунди. Тази стойност бива понижена с 9.5 секунди от модела с 2.4 литра бензинов двигател, който предоставя на Kia Optima до 132 kW (180 конски сили). Двигателите са комбинирани с ръчна шестходова трансмисия или шестходова спортна автоматика. Поради тази причина за Kia Optima е планирана топ моторизация с турбо агрегат, както и хибридна версия. Важно особено за европейските пазари: тук моделът трябва да влиза в търговските вериги също и като дизел.