Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
Kia Carnival

Познавате ли Kia Carnival?

Ако търсите надежден и просторен миниван на достъпна цена, просто няма как да подминете Kia Carnival. Корейският автомобил предлага истински комфорт и изобилие от качества, с нищо неотстъпващи на конкурентните модели в сегмента.

Накратко за модела

Производството на Kia Carnival започва през 1998 година, като до този момент са представени общо три поколения. Но ако трябва да бъдем честни, дизайнът на първото едва ли би привлякъл погледа на средностатистическия потребител. Типично за корейските автомобили от края на 20-ти век, прекалено заоблените форми на минивана идват някак в повече, а като прибавим към това и леко тумбестите фарове, картинката става доста позната. Но противно на посредствения си външен вид, семейната кола буквално смайва с вътрешния си простор. В нея спокойно могат да се съберат до 7 души, без който и да е от тях да изпита неудобство, а за пълния комфорт допринасят плъзгащите се задни врати. Ако пък нямате намерение да ползвате всички 7 места, багажникът нараства до цели 1159 литра, позволявайки събирането на извънредно количество товар. Оборудването не блести с кой знае какви системи, но това бива компенсирано от богатото разнообразие от двигатели – бензиновите 2,5-литрови шестаци с мощност съответно 150, 165 и 175 конски сили, както и дизеловите с 2900 куб. см обем и тяга от 126 до 144 конски сили. Противно на очакванията, нито един от тях не може да се похвали нито с динамика, нито с икономия, но безкомпромисната работа и надеждност до известна степен компенсират ниската ефективност. Във втората генерация от 2006 г. се наблюдават грандиозни промени в модела. Дизайнът е напълно ревизиран, предлагайки значително по-изтънчен външен вид. В интериора пък човек може да се почувства като в кросоувър от висок клас благодарение на изключително качествените материали и компоненти. В оборудването вече присъстват по подразбиране ABS, ESC, та дори и тракшън контрол, но наследствено остава недоразвита връзката между управлението и пътя. За жалост обаче, дори след обновяването си, двигателите остават все така лакоми, изцяло разминавайки се с характеристиките си. Комфортът на возене е без никакви забележки, но прекалено мекото окачване създава някои предпоставки за нестабилност на пътя, особено при лоша пътна настилка.

Надеждността срещу ефективността

С излизането на третото и последно към момента поколение на Kia Carnival през 2014 година голяма част от лошите черти на модела остават в миналото, но цената му като нов е непосилна за голяма част от ентусиастите, като фактът, че корейският автомобил вече се представя не като миниван, а като кросоувър, допълнително покачва неговата цена. За щастие, на вторичния пазар могат да се намерят истински читави екземпляри, при това на повече от отлична цена. И както при покупката на всеки употребяван автомобил, и тук трябва да се имат предвид някои неща. Корейският ван дефектира най-често при спирачките, затова е задължителна щателната проверка на тяхното действие. Различни течове по двигателя също не са изключени, затова е нужно да се огледат добре всички уплътнения и маркучи под предния капак. Генералният проблем (ако можем така да го наречем) на модела обаче е неговата неутолима жажда за гориво, която, ако за някой е незначителна, за други е определяща.