Преминете към основното съдържание
Понастоящем AutoScout24 се предлага с известни ограничения поради извършването на техническа поддръжка. От това са засегнати някои функции като контакт с продавачите, влизане и управление на превозните средства за продажба.
audi-a1-l-01.jpg

Audi A1

Audi A1 Преглед

Виж подробен преглед на автомобила Audi A1, включително подробности за най-важните характеристики, технологията на двигателя, оборудването и други полезни данни за този модел. Прочетете още

Нови от:€ 15 490,-*
Употребявани от:€ 2 950,-*
*Най-ниска цена в AutoScout24 през изминалия месец

Притежаващ алуминиева каросерия и трицилиндров дизелов двигател, който при най-икономичната версия харчи по-малко от три литра, през 1999 г. производителят от Инголщат Audi представил с Audi A2 малък автомобил, който бил създаден според изискванията на новото хилядолетие относно въздействието върху околната среда. Също както Audi A2 със своя 1,6 л. бензинов двигател и среден разход на гориво от шест литра се отдалечавал от известната кола с разход от три литра, по този начин дъщерната компания на VW с модел с висок хечбек развълнувала вниманието на експерти от цял свят. От страна на купувачите моделите, разработени за серийно производство, били възприемани като експериментални автомобили и числата от продажбите не се развили, както се очаквало. Малкото Audi било заличено от програмата на концерна през 2005 г. и Audi A3 взело ролята на нововъведен модел на производителя от Инголщат. Въпреки това малките модели Audi продължили да се развиват. По-добър разход на гориво трябвало да се осъществи при новата концепция. Въпреки това дизайнът на автомобилите бил коренно променен. Вместо миниван каросерия разработчиците създали новопоявилия се модел Audi A1 на пазара през 2010 г. с купе в градски шик.

Audi A1 се предлага като лимузина с три врати и спортен модел с пет врати

Освен това Audi A1 нямал общо с непопулярните спортни коли на хилядолетието, ами притежавал характеристики на дизайна на големите автомобили Audi от онова време. Новият модел притежавал акценти, благодарение на новите си форми – предни и задни фарове, както и чрез плавно спускащи се С стълбове, които придали купе силует на почти 3,5 м. дългата малка кола. Производителят от Инголщат използвал за изработката на Audi A1 множество елементи, които също така ги имало и при модела VW Polo на компанията, към която Audi е дъщерна фирма. При въвеждането си на пазара през 2010 г. Audi A1 се предлагал в програмата на компанията като хечбек с три врати. Паралелно с производствената серия на голямото Audi A3 по-късно последвала версия с пет врати, която излязла на пазара като Audi A1 Sportback.

Технология за оптимизиране разхода на гориво при Audi A1

Въпреки че Audi A1 не бил създаден като кола с разход от три литра, производителят поставил системи на спирачките или един Start/Stop автоматик с цел оптимизиране разхода на гориво. При бензиновата версия с 1,2 л обем Audi A1 консумира средно 5,1 л (118 гр/км CO2). При по-малкия дизелов вариант Audi A1 консумира 3,8 л (99 гр/км CO2).