Начална страница

Закупуване на автомобил от Германия

Намерете подходящата за Вас кола чрез един от големите интернет портали autoscout24.de

Закупуване от търговец:

Обикновено търговецът урежда всички формалности: регистрационните табели за транзит или износ струват между 90-150 евро. Когато автомобилите се продават за износ, търговецът не е задължен да дава гаранция, което Ви дава право да настоявате за значително отстъпка от поне 500 евро.

Закупуване от частно лице:

Покупката на автомобил от частно лице има значителни предимства, но в същото време крие по-голям риск и изисква допълнителни административни усилия. Първото предимство се състои в това, че може лично да се срещнете със собственика и да го попитате за всичко, което Ви интересува относно историята на колата, като така да получите отговор от първа ръка. Важно е внимателно да сравните данните от личната карта или паспорта на собственика с тези на автомобила. Имайте грижа да проверите дали автомобила има валиден сертификат за техническа изправност от TÜV, защото в противен случай няма да може да получите регистрационна табела за транзит или износ. Ако колата няма валиден сертификат от TÜV Вие имате основание да настоявате за отстъпка, тъй като рисковете са изцяло за Ваша сметка. Частите продавачи обикновено са значително по-гъвкави по отношение договарянето на цената и плащането в брой е сериозно предимство.

Ако ще купувате автомобил, нашият съвет е да използвате двуезичен договор, така че и двете страни по него да са подсигурени. Може да го свалите от тук

Много от автомобилите в Германия са де-регистрирани по време на продажбата, в такъв случай просто трябва да отидете с документите за колата в службата за регистрации и да заявите жълти транзитни регистрационни номера. Ако колата е все още регистрирана, продавачът би предпочел да отидете с него до службата за регистрации, де-регистрирате автомобила и вие получите в същото време жълт или червен регистрационен номер. Местният център за регистрации също така предлага всички необходими застраховки. Можете да ги заявите и поръчате предварително онлайн на

http://www.nondos.com/preise.html

Желаем Ви приятно пътуване.

Регистрация на автомобил внесен от чужбина

Когато внасяте автомобил от чужбина трябва да имате договор за покупко-продажба от собственика по документите от съответната държава, както и да представите в КАТ самите документи. Вместо договор, като удостоверение за собственост може също да послужи фактурата за покупката на автомобила, ако ви е издадена такава от продавача. Ако автомобилът е внесен от Германия или друга държава от Европейския Съюз реално внос в буквалния смисъл не се осъществява, защото на територията на ЕС е валидно свободното движение на стоки.

В България следва да заплатите Еко такса и да си подготвите застраховка гражданска отговорност. С тези документи отивате в КАТ, където на място се оформят останалите формалности. Важно е наличието на всички удостоверения за регистрация и сертификати, че автомобила отговаря на изискванията за движение по пътищата на ЕС. Самият закупен в Германия автомобил може да се докара на собствен ход с жълти или червени временни германски номера или на автовоз без номера. И в двата случая ако колата е дошла с някакви номера те ще бъдат иззети служебно и евентуално върнати към държавата износител.

По време на регистрацията в КАТ на място се попълват всички необходими документи и се издава съответния регистрационен номер, като собствениците имат различни опции за избор на такъв. Следва първоначален технически преглед за срок от една година от датата на регистрация. Препоръчително е да се проучат предварително евентуални новости и актуализации относно изискваните документи към момента, в който ще извършите регистрацията.

Нагоре