Употребявани автомобили Audi RS6 за продажба в AutoScout24

Намери своето мечтано превозно средство

Оферти за вашето търсене

Оферти за вашето търсене

Audi RS6 е върховият модел на производствената линия на Audi A6

Разработването на собствени спортни модели на базата на големи производствени серии започва при принадлежащата към концерна VW дъщерна фирма Audi през 90-те години при съвместната работа с Porsche и с появата на Audi RS2. С това превозно средство Audi допринася за развитието на пазарната ниша на спортни комбита, която компанията от Инголщадт запълва в средата на 90-те години с RS4. Автомобилният конструктор разширява окончателно през 2002 г. своята продуктова палитра при спортните модели и представя едно, базиращо се на Audi A6, автомобилно превозно средство с висока мощност, което попада на пазара под наименованието Audi RS6. Малко по-различно, отколкото при малката производствена серия, която при първото си поколение, слизайки от поточната линия, се предлага изключително само като комби, стоят нещата при върховите версии на Audi A6 – производителят ги предлага едновременно и като комби, и като лимузина. Произвежданото от 2013 г. поколение на серията на задвижващия се на всички колела модел Audi RS6 е въведено на пазара като комби.

Audi RS6 се произвежда в малки серии като комби и лимузина

Както е типично за почти всички RS серии на Audi, на пазара не се предлагат постоянно т.н. производни на Audi A6 и спортно изработени комбита. Производствените паузи от няколко години са характерни за модела Audi RS, който се предлага за сметка на това само в малки серии. В съответствие с това рядкост са и спортните комбита и спортните лимузини на марката. След изчерпването на продукцията на първите модели на Audi RS6 през 2004 г., едва през 2008 г. фирмата от Инголщадт показва на пазара изцяло обновена нова спортна версия на пазара. Тази версия се конструира до 2010 г. в завода в Некарзулм при дъщерната фирма на Audi quattro, която ще поеме и три години по-късно следващото поколение на спортните комбита Audi RS6. Особеност на комбитата на Audi RS6: в някои производствени фази има и варианти с по-големи мощности на спортните комбита, които са представени в лицето на Audi RS6 Plus – най-бързият модел в производствената серия.

V8 двигатели с до 480 конски сили за първите модели на Audi RS6

При първото поколение на Audi RS6 производителят монтира доставен от Англия V8 двигател с 4.2 литра обем, а вентилацията на битурбо двигателя се извършва от два турбокомпресора. С този произведен от олекотен алуминий агрегат комбитата и лимузините могат да достигнат мощност от 331 kW (450 конски сили). По този начин се ускоряват тежащите над 1.8 тона превозни средства за по-малко от 5 секунди до стоте километра. Още по-добри стойности са налице при специалната лимитирана версия на Kombi Audi RS6 Plus, чийто модифициран V8 двигател е в състояние да мобилизира 353 kW (480 конски сили). С това оборудване Audi RS6 Plus успява да реализира върхова скорост от 280 км/ч. При другите модели е фиксирана на 250 километра в час.

Новите поколения на Audi RS6

При изработеното през 2008 г. и 2010 г. второ поколение на Audi RS6 инженерите от Некарзулм монтират разработен от Audi V10 двигател. Агрегатът 5.0 литра предоставя на RS6 до 426 kW (580 конски сили). И в тази производствената фаза има още една версия в плюс, която позволява на Audi RS6 максимална скорост от почти 300 километра в час. За представения през 2013 г. приемник производителят използва V8 битурбо двигател, който предоставя на Audi RS6 до 412 kW (560 конски сили).